Szén-dioxidból áram
A Cornell Egyetem úttörő módszerével a „hírhedt” üvegházhatású gáz megkötésével egyidejűleg villamosenergia is keletkezik.

Minthogy az emberiség mindig is ott fogja hagyni a maga szénlábnyomát a Földön, folyamatosan új módszereket kell majd kitalálnia a fosszilis tüzelőanyag-használata hatásainak csökkentéséhez. A célt a „szén-dioxid-leválasztás” technológiái is elősegíthetik; ezen metódusok kémiai úton még azelőtt csapdába ejtik a szén-dioxidot, mielőtt a gáz a légkörbe jutna.

Egy közelmúltbeli tanulmányban a Cornell Egyetem tudósai olyan megoldást mutattak be, amellyel az CO2 továbbterjedésének megakadályozása után a gázt hasznos anyaggá alakítják át és közben villamosenergiát termelnek.

Lynden Archer professzor és Wajdi Al Sadat doktorandusz kifejlesztettek egy oxigénnel támogatott alumínium/szén-dioxid energiacellát, amely elektrokémiai reakciók révén a szén-dioxid zárolása mellett áramot is létre hoz.

Az értekezés „Az oxigénnel támogatott Al/CO2 elektrokémiai cella: rendszer a CO2 leválasztásához/átalakításához és villamosenergia-termeléshez” – néven július 20-án, a Science Advances hasábjain látta meg a napvilágot.

A csapat által javasolt cella anódként alumíniumot, katódként pedig az oxigén, illetve a szén-dioxid egyfajta egyvelegét használná. Az anód és a katód közötti elektrokémiai reakciók szénben gazdag vegyületekben kötnék meg a szén-dioxidot, miközben áramot termelnének, és melléktermékként értékes oxalátot állítanának elő.