Pókselyemből légzsák? Új anyagot hoztak létre
Német tudósok pókgénekkel módosított E. coli baktériummal olyan, a pókfonaléhoz hasonló szívósságú anyagot szőttek, amely idővel a közlekedésbiztonságot is megreformálhatja.

A pókselyem erősebb az acélnál és szívósabb a kevlárnál, a tudósoknak mindezidáig mégsem sikerült tökéletesen rekonstruálni az anyagot.

Ennek egyik oka az lehet, hogy az eddigi kísérletek során a kutatók főleg kettő, a pókselyem anyagi tulajdonságaiért felelős molekulára koncentráltak. Német kutatók most egy lépéssel közelebb kerülhettek a célhoz, amikor két további, a molekulák elrendezéséért felelős részecskét „kanonizáltak” a folyamatba.

A bayreuth-i csapat a szálak létrehozásához E. coli baktériumot használt, amelynek szervezetét előbb pókgénekkel frissítette fel.

Az alkoholban és vízben áztatott organizmus ezután már mind a négy molekulát elő tudta állítani, és ezekből a tudósok egy bizonyos „nedves fonás” nevű eljárással létre tudták hozni a szálakat.

Az új mesterséges anyag ugyan az igazi pókselyemnél gyengébb, ám egyidejűleg rugalmasabb is nála, ami annyit jelent, hogy szívóssága a másolt anyagéval megegyezik. A különbség érthető, hiszen a pókselyem egyébként három, különböző fehérjéből áll, melyekből csak a legnyúlékonyabbért felelős géneket használták fel a kutatók.

A pókselyem tökéletes lekopírozásáig ereje és ruganyossága miatt egyébként már a most létrehozott anyagból is a jelenlegieknél jobb légzsákokat lehet gyártani.