3D-ben tesztelték a grafén strapabírását
A szivacsos szerkezetű kocka sokkal szívósabbnak bizonyult vastag falú társánál.

Régóta dicsőítik már a grafént, mint a világot megváltó és számtalan területen felhasználható anyagot. Mindezidáig életnagyságban mégsem láthattuk bebizonyítani, hogy miért is olyan erős ez a hexagonális ráccsal rendelkező anyag.

A Massachusetts Institute of Technology épp ezen a helyzeten kívánt változtatni. Legutóbbi kísérletében az intézet az acélnál 5 százalékkal sűrűbb és 10-szer erősebb grafént használt, hogy megmutassa, milyen lehetőségeket is tartogat a kompozit, amikor több egy lapos lemeznél.

Egy különösen pontos számítógépes modell alapján a kutatók az anyag szivacsszerű szerkezetének reprezentálásához 3D-nyomtatóval kétatomos kockákat állítottak elő, majd pedig ezeket kompressziós teszteknek vetették alá. Az alak itt kiemelten fontos: a kocka úgy néz ki, mint egy rózsaszín szivacs. Likacsos természete nagyobb felületet biztosít számára, márpedig a nagyobb felület kisebb tömegen fokozott erőt jelent.

A legérdekesebb az egészben, hogy a különböző kockák váratlanul viselkedtek. A vastagabb falú test a rá nehezedő nyomás növekedésével egyre instabilabbá vált, és a vékonyabb szerkezetű téridommal ellentétben robbanásszerűen széttört. A filigránabb kocka leamortizálódása csaknem „ellenőrzött” módon történt, és a test csaknem végig megőrizte az alakját.

Az MIT szerint ez azért van, mert a vékonyabb falak lehetővé teszik a fokozatos deformációt, a vaskosabbak azonban eltárolják a deformációs energiát, hogy aztán ez egyszerre szabaduljon fel belőlük.