Növényvédelem mesterséges intelligenciával
A mély tanulás megkönnyíthetné a kórokozók és a vírusok elleni védekezést a mezőgazdaságban.

A Monsantót sokan kritizálják, amiért túlságosan az új és véleményes technológiákra építve veszi kezelésbe a mezőgazdaságot, de az agrárium fejlődéséért tett legújabb erőfeszítései talán már a legmakacsabb kétkedők hozzáállását is megváltoztatják majd.

A vállalat összefogott egy Atomwise nevű céggel, hogy mesterséges intelligenciával próbálják meg felkutatni azokat a molekulákat, amelyek védelmet nyújthatnak a növényeknek a betegségekkel és a kórokozókkal szemben.

Az Atomwise ahelyett, hogy egyenként kizárja a molekulákat, mély tanulást fog bevetni, hogy megjósolhassa, mennyire valószínű, hogy egy adott molekula képes lesz elérni az elvárt hatást. A rendszer időközben folyamatosan szűkíti az ígéretes részecskék körét.


Sok időt és pénzt meg lehetne takarítani a váltással. A Monsanto szerint nagyjából 11 évet és 250 millió dollár fejlesztési költséget emészt fel egy átlagos növényvédő szer piacra juttatása. A mesterségesintelligencia-alapú együttműködés gyorsabban fordulhatna termőre a vállalat számára, és ami még ennél is fontosabb, a teljes agrárszektorban elősegíthetné, hogy még elharapózásuk előtt lehessen leszerelni a betegségeket és a fertőzéseket. Sőt, a kutatók még több időt kaphatnának, hogy felderítsék a jótékony rovarokat és baktériumokat esetlegesen megkárosító mellékhatásokat.