Oroszország is beszáll a Hold-programba (II. rész)
Saját kozmikus álmainak megvalósításához az államnak túl vékony a pénztárcája.

(Az Oroszország beszáll a Hold körüli bázis megépítésébe című cikkünk folytatása következik.)

… Amint látjuk, a helyzet megváltozott. Kisebb problémát jelent ugyanakkor, hogy az űrkutatás több orosz prominense nem túl boldog a csatlakozástól. A belépés szerintük csak eltereli a Kreml figyelmét az olyan nagy ívű törekvésekről, minthogy kozmonautát tesz a Hold felszínére, majd pedig egy bázist is megépít rajta.

A Roszkoszmosz az égitesten felhúzott komplexum mellett egy, az ISS nyomdokain haladó, saját űrállomás megalkotását és finanszírozását is el tudta volna képzelni magának. Az orosz űrstratégia kulcsfontosságú intézeteként a TsNIIMash mindamellett megállapította, hogy a hivatal költségvetése nem tudná elviselni a Föld körüli pályára küldött űrállomás és a holdfelszíni bázis egyidejű fenntartását. Az űrhajósok Holdra szállításához a kellően erős, szupernehéz rakéta kifejlesztése ráadásul egészen a 2020-as évek végére kitolódott.

A Roszkoszmosz nyilvánvalóan ezen indokok miatt csatlakozott a Hold körüli „támaszpont” megteremtését célzó nemzetközi projekthez. A felkínált modulokért és egyéb hardverekért cserébe az együttműködő hivatalok a NASA Orion űrhajóján küldhetik majd fel asztronautáikat az állomáshoz. Amint azt a NASA világossá tette, a ciszlunárisan bolyongó bázis nemcsak a marsi küldetések előkészítéséhez, hanem a Holdra tervezett expedíciók megszervezéséhez is ideális helyszínként szolgál majd.