Oroszország is beszáll a Hold-programba (III. rész)
Az évtizedek folyamán felhalmozott óriási szaktudása kulcsfontosságú lehet a bolygó körül vándorló űrbéli bázis megépítésében.

(Az Oroszország is beszáll a Hold-programba című cikkünk folytatása következik.)

... Bár az új űrállomás ovális pályája finoman szólva nem lesz ideális a planétára indított kiruccanásokhoz, a közreműködő országok már kifejezték azon szándékukat, hogy leszállóegységeket építenek az objektum és a holdfelszín közötti közlekedéshez. Csatlakozása esetén, mélyen gyökerező szakértelmével Oroszország érdemben hozzájárulhatna a hasonló járművek kifejlesztéséhez. Az emberes űrhajók gyártásában élenjáró, orosz RKK Enyergija ugyanis az eltelt évtizedben már sok időt eltöltött különböző holdi leszállóegységek és bázisok megvalósíthatóságának tanulmányozásával. Ezen kívül a rakományok szállításához vagy a legénység ingáztatásához az ország űripara a jelenleg is szolgálatot teljesítő Proton és Angara nevű, valamint a később megalkotandó szupernehéz hordozórakétáit szintén rendelkezésre bocsáthatná a projektben.

Az elmúlt két hónapban az orosz űrkutatás vezető tisztviselői fontos tárgyalássorozatot folytattak a nemzet űrprogramjának jövőjéről. Szeptember 7-én a vlagyivosztoki Eastern Economic Forumon Igor Komarov a TASZSZ hivatalos hírügynökségnek azt állította, hogy partnereivel a Roszkoszmosz nagy jelentőségű tanácskozásokra számít. „Megvitatjuk, mit fogunk tenni a Holdon, a Hold közelében és a körülötte keringő űrállomáson – állította Komarov. – Fontos, hogy miként fogjuk továbbfejleszteni, [a projektben] hogyan fognak közreműködni az egyes országok, és hogy mi hogyan fogunk részt venni benne.”

Ugyanezen eseményen Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy állama támogatja az USA-val való együttműködést a mélyűr felfedezésében. Az elnök elmondása szerint Oroszország kiemelt érdeke, hogy a későbbiekben az amerikaiakkal összefogva kezdjen neki a Mars feltérképezésének.