Nem vagy többé az ikertestvérem!
Miután egy asztronauta visszatért az űrből, a genetikai felépítése már más volt, mint az ikertestvéréé.

Amikor Scott Kelly, a NASA űrhajósa egy 342 napos űrbéli kiruccanás után visszatért a Földre, azon vette észre magát, hogy öt centivel magasabb.

A férfi az amerikai űrügynökség Twin Study (Ikertanulmány) nevű vizsgálata keretében töltötte el a közel egy évet a Nemzetközi Űrállomáson. A NASA missziójának célja az volt, hogy kiderítse, a Földön túli kozmoszban eltöltött hosszabb időintervallum miként hat az agyra és a test többi részére.

Scott Kelly azért számított a küldetés kitűnő „kísérleti alanyának”, mivel amellett, hogy asztronauta, egyben hivatásos ikertestvér is. A kutatás Scott és „Földön ragadt”, vele egykor azonos genetikai felépítésű testvére, Mark DNS-e között kialakult különbségeket veszi górcső alá.

Bár születésükkor Mark és Scott génre pontosan ugyanolyanok voltak, eltérő életútjuk más-más tényezőkkel szembesítette a DNS-készletüket. Ilyen, mondhatni sokkszerű hatás volt az űrbéli lét is. A szokatlan életkörülmények nagyban megváltoztatták Scott génexpresszióját. A férfi növekedése csupán ideiglenesnek bizonyult, minthogy pusztán a gravitáció hiánya, nem pedig génmódosulás nyújtotta meg a gerincét.

 Ettől függetlenül Scott DNS-e is jelentősen más lett, mint Marké.

 Néhány eltérés múlékonynak bizonyult, és csak a távollét alatt jelentkezett az asztronauta szervezetében, néhány azonban erősen „beidegződött” a testébe.

Christopher Mason, a NASA ikertanulmányának vezető kutatója szerint Scott több mint két évvel ezelőtti visszatérése óta a férfi génjeinek 7 százaléka továbbra is más, mint az utazás előtt. Ezek a változások úgy tűnik, hogy Kelly azon génjeiben mentek végbe, melyek funkciója kapcsolatos az immunrendszer, a csontképződés és a DNS molekula javításának szabályozásával, valamint azokban, amelyek szerepet játszanak az oxigénszegény és szén-dioxidban gazdag környezetre adott válaszreakcióban.