Plasztikműnyúl-szaporítás mesterséges DNS-sel
A „saját örökítőanyagával dúsított”, szintetikus nyulat nyomtatott ki egy izraeli-svájci tudóscsapat.

A nap mint nap keletkező számítógépes információ globális mennyisége mára már elképesztő méreteket öltött, és így a kutatókra is óriási nyomás nehezedik, hogy az adathordozáshoz mind kompaktabb technológiákat hozzanak létre.

A tudomány már korábban rájött, hogy a mesterséges DNS ezen a területen tekintélyes kapacitással rendelkezik, ugyanis ezzel a módszerrel néhány kockacukornyi térfogaton belül akár 1 exabájtnyi, vagy ha úgy tetszik egymilliárd gigabájtnyi adat is elraktározható. A DNS alapú metódust mostanáig képek, filmek, esetleg operációs rendszerek kódolására alkalmazták. Egy izraeli-svájci kutatócsapat azonban most sokkal testhezállóbb szerepet osztott a szintetikus molekulákra, amikor is a reprodukcióhoz szükséges információt tároltak el bennük.

Jelen kísérletükben a szakemberek négy DNS-bázis (adenin, citozin, timin és guanin) felhasználásával történetesen egy 3D-nyomtatott nyúl előállításának instrukcióit táplálták az általuk létrehozott, mesterséges DNS-be. Ahhoz, hogy a 3D-printerben meg ne sérüljenek, a molekulákat mikroszkopikus üveggyöngyökbe zárták, és csak ilyen formában ágyazták be őket a kinyomtatandó nyúl alapanyagába, ami jelen esetben műanyag volt. Egy nyúl 370 millió üveggyöngyöt tartalmazott.

Amikor a plasztik műemlős megszületett, a tudósok egy kis darabot lecsippentettek a füléből, leolvasztották a műanyagot, begyűjtötték a DNS-t, és ennek segítségével immár a mesterséges (műanyag)állat másodpéldányát is létre tudták hozni.