Sebességrekord az újraindított részecskegyorsítóban
A példátlan iramnak köszönhetően soha nem látott energiával csapódtak egymásnak a protonok a CERN hadronütköztetőjében. És ez még csak a tesztidőszak.

Már eddig is számos korszakalkotó tudományos eredmény született a svájci-francia határon tevékenykedő Nagy Hadronütköztetőben (Large Hadron Collider – LHC), melyek közül talán a Higgs-bozon korszakalkotó felfedezése a legjelentősebb.

Kétévnyi továbbfejlesztés után nem rég a részecskegyorsító ismét működésbe lépett, és szerdán új rekordokkal örvendeztette meg a tudósokat. Az előző időszakban a protonsugarakat 7 vagy 8 teraelektronvolttal (TeV) eresztették egymásnak az LHC belsejében, ám ez az érték mostanra 13 TeV-ra emelkedett. Emberi mércével nézve persze ezek csak kicsiny értékek; az LHC szerint egy repülő szúnyog körülbelül 1 TeV mozgásenergiával (kinetikus energia) rendelkezik.

Bár 13 repülő szúnyog energiája sem tűnik olyan egetrengetőnek, a részecskegyorsítóban száguldozó protonok azonban körülbelül ezermilliárdszor kisebbek a piciny, zümmögő vérszívóknál. Ekkora energia eléréséhez a parányi részecskéknek eszeveszett, a fénysebességtől alig elmaradó gyorsaságra kell szert tenniük.

A tudósokat további bizakodással töltheti el, hogy ezek az eredmények tesztidőszakban születtek. Egyelőre azért indították be a rendszert, hogy megbizonyosodhassanak a gépezet biztonságos működéséről. A valódi adatgyűjtés csak a júniusban induló éles üzem alatt fog megkezdődni.