Technikai frissítés a Nagy Hadronütköztetőn
Kardinális „operációt” hajtottak végre a világ leghatalmasabb, ember alkotta gépezetén.

Az olvasó számára nagyon jó eséllyel nem kell bemutatni a CERN Nagy Hadronütköztetőjét (LHC). A világ legnagyobb gépeként pillanatnyilag az áttörő fizikai felfedezéseknek ez az egyik legjelentősebb hajtóműve, neki köszönhetjük például a Higgs bozon létezésének 2012-es megerősítését is. Mitikus minősége és látványos vívmányai ellenére, mint minden berendezésnek, idővel az LHC-nek is olykor némi műszaki tuningra van szüksége.

Március 2-a reggelén a CERN mérnökei kicserélték a Compact Muon Solenoid (CMS - az LHC egyik általános célú részecskefizikai észlelőrendszere a 27 kilométer hosszú alagút egyik szakaszán) Pixel Tracker nevű pixel detektorát. A földfelszín alatt körülbelül 91 méterre található, új pixel detektor „javítani fog a CMS azon képességén, amellyel a Standard Model pontos tulajdonságait meg tudja mérni” – tájékoztat a CERN. A CMS-ben betöltött funkciójának jelentőségét jól tükrözi, hogy a detektor kicserélésére csak mint „szívtranszplantációra” hivatkoznak a szakemberek.

A Pixel Tracker, amelyen a CERN már közel öt éve dolgozik, 124 millió érzékelővel érkezik. A szenzorokkal másodpercenként 40 millió fényképet lehet rögzíteni. A fotókon a tudósok meg tudják határozni a részecskeütközések pontos helyét, hogy kielemezzék, mi is történik pontosan, illetve, hogy más felfedezetlen részecskékre is rábukkanhassanak.

Nem nehéz tehát kitalálni, mennyire kulcsfontosságú volt a „beavatkozás” hajszálpontos kivitelezése.