Okosjövő lányoknak
Még több lány tanulhat tovább tudományos területen az első "+tervezem - Okosjövő lányoknak" projektnek köszönhetően. A program mögött a legnagyobb hazai cégek sorakoztak fel, mint az Alcoa, az IBM és a Grundfos.

A Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) és az AAUW (American Association of University Women) szervezésében, az Alcoa Alapítvány támogatásával indult útjára a "+tervezem - Okosjövő lányoknak" kezdeményezés, ami a 12-16 évesek karriertervezésében nyújt segítséget. A programot megalapozó kutatások szerint ebben a korban kezdenek el kialakulni a pályaválasztási preferenciák.

A program célja, hogy megmutassa lányoknak, hogy a tudományos érdeklődés nem “fiúdolog”, a nők a tudományos területeken kiváló sikereket érnek és érhetnek el. Az idei év helyszíne Székesfehérvár, az együttműködő vállalatok között van az Alcoa, a Grundfos, a Videoton, az IBM, az Óbudai Egyetem, a Harman Becker és az Innoskart is.

“Érdeklődni az iránt lehet, amiről van információ, a mérnöki munkákkal kapcsolatban pedig kevés áll rendelkezésre, főleg a lányok felé - ezen segít a +tervezem program is. Fontosnak tartom, hogy a nők ne a férfias motívumokkal érvényesüljenek, legyen lehetőségük saját nézőpontjukkal színesíteni ezeket a szakmákat” - mondta el Szabó Eszter, az ALCOA HR vezetője.

A szervezők olyan helyi együttműködéseket segítenek elő, amelyeknek révén a jövőben helyi szinten is nőhet a tudomány és technológia területen továbbtanuló fiatal nők aránya. A helyi gazdaság is profitálhat a programból: e területeken sokszor munkaerőhiány tapasztalható, a nők hatékonyabb bevonásával azonban enyhíthető a probléma.

"A Nők a Tudományban Egyesület célja, hogy a fiatal lányoknak megmutassa: a tudomány és a technika világa is lehet izgalmas, vonzó és hasznos. Fontos, hogy ne rossz társadalmi beidegződések és sztereotípiák, hanem kézzelfogható tapasztalat alapján induljanak el a felsőoktatásba. Nagy öröm, hogy rögtön az első évben, az első helyszínen a város legnagyobb vállalatai álltak a projekt mögé, és a lányok körében is ilyen nagy a lelkesedés" - fogalmazott Szigeti Fanni, a NaTE ügyvezetője.

Idén száz lány kap lehetőséget arra, hogy egy-egy napot eltöltsön helyi nagyvállalatoknál, belelátva az általuk kiválasztott cég és munkakör napi folyamataiba.

 A NaTE nemcsak a lányokat bíztatja, de közös gondolkodásra hívja a vállalati szereplőket, a helyi politikai döntéshozókat, az iskolavezetőket, pedagógusokat és szülőket is.