Google RISE Díjat nyert a Nők a Tudományban Egyesület
A NATE 28 szervezet egyikeként nyerte el idén a támogatási programot, amely világszerte segíti a nem formális oktatási intézményeket az informatikai tudományok népszerűsítésében. 

A Google RISE támogatási program azon tizenkét évnél idősebb, de még nem egyetemista korú fiatalok körében segíti az informatikai tudományok népszerűsítését, akik hagyományosan alulreprezentáltak ezeken a területeken.

A díj támogatja a Nők a Tudományban Egyesületet, hogy nagyköveti hálózatának bővítése által még több lányt tudjon megszólítani, elősegítve egy olyan világ megteremtését, amelyben a társadalmi és technológiai innováció folyamataiban nemi hovatartozástól, társadalmi és gazdasági státusztól függetlenül mindenki részt tud venni.

A NATE a Google RISE Díjjal elnyert támogatásnak köszönhetően kampányt indított, hogy az elmaradottabb észak-magyarországi régióban is bővítse nagyköveti hálózatát. A nagyköveti hálózat tagjai olyan fiatal lányok, akiket érdekelnek a műszaki- és természettudományok, és szívesen részt vesznek ezek népszerűsítésében a fiatalok körében. Azon dolgoznak, hogy minél több középiskolás lány érdeklődését keltsék fel a mérnöki, természettudományos és informatikai pályák iránt.

Az új nagykövetek

A toborzást a NATE által idén áprilisban ötödik alkalommal megrendezett Lányok Napja programsorozaton is népszerűsítették. A programokon tizenhét település ötvenhét helyszínén ezerhatszáz középiskolás lány vett részt. A Lányok Napját egy az Egyesült Államokban indult kezdeményezés inspirálta, ennek köszönhetően Colleen Bell, az USA magyarországi nagykövete is csatlakozott az eseményhez.

A nagyköveti címre pályázóknak először az egyesület honlapján írásban kellett pályázniuk.

A zsűri többek között arra volt kíváncsi, hogy a pályázónak ki a példaképe, részt vett-e tudományos  versenyen, végzett-e önkéntes munkát, illetve a pályázó szerint mik a tudomány legfontosabb kérdései napjainkban. Az észak-magyarországi régió hét városának 12 középiskolájából 19 pályázat érkezett. A pályázók beadott anyaguk elbírálása után 2016. május 20-án illetve június 9-én személyes meghallgatáson vettek részt a Miskolci Egyetemen.

A NATE nagyköveti hálózata már csaknem 70 fős

A zsűritagok – Prof. Dr. Vadászné Dr. Bognár Gabriella, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, Laszák Lívia, a Takata Safety Systems Hungary Kft. oktatási és képzési csoportvezetője, Darázs Richárd, az Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület elnöke, Szigeti Fanni, a Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője, Roneczné Ambrus-Tóth Judit, a NATE Észak-magyarországi Regionális Képviselője – a nagyon erős mezőnyből végül 10 lánynak ítélték oda a NATE nagyköveti címet.

Az új nagykövetek a miskolci Diósgyőri Gimnázium, a Lévay József Református Gimnázium, az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium, az encsi Váci Mihály Gimnázium, valamint a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium növendékei közül kerültek ki. A kiválasztásnak köszönhetően a NATE nagyköveti hálózata így közel 70 fősre növekedett.

A követeknek az egyesület folyamatosan képzési lehetőségeket kínál, így ők maguk is fejlődhetnek, gyarapíthatják tudásukat. Részt vehetnek júniusban a Nyári Mérnök Táborban, ahol idén a programozással ismerkedhetnek meg, valamint képzéseken vehetnek részt, amelyeken a továbbtanuláshoz elengedhetetlen készségeket sajátíthatnak el. Az idei tervek között szerepel egy a 3D-nyomtatásról szóló workshop is.

A Nők a Tudományban Egyesület egy országos hálózat, tagjai női és férfi kutatók, egyetemi oktatók, mérnökök a tudomány és az innováció minden területéről, akik közös elkötelezettséggel képviselik a nemek közötti esélyegyenlőség ügyét a tudomány és a kutatás területén.