Nem nők, nem férfiak - adattudósok
A Stanford Egyetem másodszor rendezte meg a Woman in Data Science (WiDS) konferenciát, amihez idén már egy hazai szervezet és egy hazai cég is csatlakozott. A Nők a Tudományban Egyesület (NATE) az SAP szoftvercéggel karöltve célul tűzte ki, hogy itthon is ösztönzést nyújtsanak a fiataloknak, nemektől függetlenül. A február 3-án megrendezett eseményen a Gyártástrend Magazin is részt vett.

A 21. század egyik legkeresettebb és legmenőbb foglalkozásának számít az adattudós, akiknek hiánya azonban számos szektorban komoly problémát jelent. A Stanford Egyetem kezdeményezése éppen ezért arra irányult, hogy bemutassa a legaktuálisabb eredményeket az adattudományok területén, és képet nyújtson a képzési lehetőségekről azoknak a fiataloknak, akik pályaválasztás előtt állnak. Nem kizárólag a lányokra fókuszálnak, sokkal inkább arra, hogy az ezen a tudományterületen tevékenykedő nők mutassák meg a tízen- és huszonéveseknek, hogyan lehet karriert elérni az adattudományban. Az esemény nyitóelőadását 5 kontinens több mint 25 egyetemén közvetítették élőben és minden helyszínen vezető beosztású nők tartottak egy-egy néhány perces, inspiráló előadást. Magyarországon a Budapesti Corvinus Egyetem adott helyet az eseménynek, és az előadásokat követően műhelybeszélgetéseket szerveztek, ahol asztalgazdaként egy-egy nagyvállalat, illetve egyetem képviselője vállalt szerepet.

Fotó: SAP

A megoldás kulcsa: a nők

Grósz Judit, a Microsoft Magyarország, marketing és operatív igazgatója előadásában fontosnak tartotta megemlíteni, hogy amikor arról beszélünk, mennyire homogén összetételűek nemek szempontjából a vállalatok, akkor nem csak a nőkről van szó, hanem etnikumokról, életkorokról is érdemes beszélni. Hogy például nyitott-e a vállalat arra, hogy mozgáskorlátozott embereket alkalmazzon. Elmondta: a legnagyobb kisebbség Magyarországon is a női nem, akik adott esetben hátrányba kerülhetnek a régi, rossz beidegződések miatt a munkahelyen. Megoldási javaslatot is tett arra, hogyan lehetne lebontani ezt a homogenitást. „Ez nem egy kampány, itt nem elég kiírni a zászlónkra, hogy szeretnénk 30 százalék nőt a munkahelyre. A HR-nek a munkahely életébe be kell építenie ezeket a feladatokat, és folyamatosan dolgozni azon, hogy ez így történjen” – mondta. A Microsoft ennek érdekében sok egyéb mellett létrehozta a DigiGirls programot, melynek segítségével megmutatják a lányoknak, mi az informatika, hogy az a lányok számára is nyitott és létező világ.

Grósz Judit, a Microsoft Magyarország, marketing és operatív igazgatója (fotó: SAP)

Veres Rita, az AON Hewitt cégvezetője és európai üzletágvezetője, aki 2015-ben az Év női vezetője díjat is elnyerte, arról beszélt, hogy két fontos trend érvényesül egyre inkább; az emberi értékek erősödnek, a bevált, kitaposott ösvények pedig eltűnnek. A digitális forradalom, amelyben ma élünk, olyan nagyságrendű, mint a beszéd és az írás kialakulása, ám jelentős különbség, hogy míg a korábbiak sok generáció alatt teljesedtek ki, addig ez a jelen forradalom nagyon gyors és már a mi életünkben hihetetlen változásokat eszkalál. Szerinte a nők a megoldás kulcsát jelentik ebben a változásban, kiemelte, hogy az érzelmi intelligencia lesz a következőkben a legfontosabb készség a munka világában, hiszen a felgyorsult változások sokkal több súrlódással járnak, s ezt csakis azok tudják jól kezelni, akik ennek birtokában vannak.

Vásárhelyi Orsolya, a CEU adattudományra szakosodott hallgatója, Phd. hallgató elmondta, hogy a nők alacsony száma az IT területen azért is jelent komoly problémát, mert beilleszkedési nehézségeket okoz és káros, hogy nincsenek emiatt olyan példaképek, akik vonzóvá tehetnék a fiatalok számára ezt a pályát. Több fontos pont van, ahol kiesnek a nők az IT világából; már eleve nem mennek erre a pályára, legfeljebb matematika tanárnak, de a másik lényeges pont a családalapítás. Az IT kultúra nem családbarát, hiszen folyamatosan új dolgokat kell tanulni és munkaidő után is megoldásokat kell keresni, mert a munkaidőbe nincs belekalkulálva a versenyképességhez fontos új dolgok elsajátítása. Tényező a karrierépítés és az előmenetel is; ha mégis az IT területen dolgozik egy nő, önbizalomhiánnyal küzd, nincsenek női vezetők, ráadásul egy-egy közös kutatás, tanulmány esetén is a férfi szerzőt emelik ki előbb, mint a nőt, hiába egyenlő arányban járultak hozzá a munkához.

Kerüljön előtérbe a nem helyett a szakmaiság

A Corvinus Egyetem gazdasági informatikus hallgatója, Horváth Andrea szerint annak a sztereotípiának a megcáfolásához, miszerint az adattudomány, az információs technológia vagy a matematika csak a férfiaknak áll jól, a közoktatásra is szükség van. Nagyobb erőfeszítést kell tennie a rendszernek ahhoz, hogy vonzóvá váljon a technológia területe a nők számára is.

Corvinus Egyetem gazdasági informatikus hallgatója, Horváth Andrea (fotó: SAP)

A WiDS konferencia társszervezője, Hódosy Lucia, a Nők a Tudományban Egyesület projektmenedzsere asztalánál arról beszélgetett a jelenlévőkkel, hogy vajon melyik életkorban dől el, hogy a nők technológiai területen választanak pályát vagy sem. A közös gondolkodás segítségével próbáltak választ kapni arra, hogy mely korosztályoknál érdemes elkezdeni a munkát és egyáltalán ki a célcsoport, illetve milyen programokkal lehet felkelteni az érdeklődést. A vélemények abban megegyeztek, hogy felső tagozattól már el kell kezdeni a pályaorientációt, és a közösségi média korosztályos véleményvezérei ebben sokat segíthetnek. Mindemellett a szülők informálása éppolyan fontosnak ítéltetett, hiszen sok esetben éppen ők beszélik le a lányokat az informatikusi pályáról.

Az előadások és a műhelymunka összegzéseként a jelenlévők egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy habár nagyon fontos arról beszélni, hogy milyen arányban kapnak helyet a nők a tudományban, a technológia területén, milyen szerepük van, és hogyan lehetne javítani a helyzetükön, mégis eljött az ideje, hogy a szakmaiság is előtérbe kerüljön. Megérett rá a helyzet, hogy a nők ne a helyzetükről, hanem arról beszéljenek, amit tudnak, és ezzel erősítsék a helyüket, szerepüket az IT iparágban.