Díjat nyert munkájáért a Nők a Tudományban Egyesület
A világ egyik legnevesebb tudományos folyóirata, a Nature Research és az Estée Lauder vállalatcsoport által világszinten meghirdetett pályázatán az „Innovatív tudományok” kategóriában a legjobbnak járó díjat a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) nyerte el. A díjjal a független nonprofit szervezetnek azt a közel tíz éves munkáját ismerték el, amellyel közelebb hozza a STEM – a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai – területeket a nőkhöz, lányokhoz, ezzel is támogatva őket abban, hogy bátran válasszanak ezen tudományos területekhez kapcsolódó hivatást.

Az elismert szaklap idén először hirdette meg az „Inspiring Science Award” és az „Innovating Science Award” elnevezésű díjakat, amelyek a tudományos életben vezető szerepet betöltő nők, valamint azon szervezetek érdemeit kívánja elismerni, akik, illetve amelyek a lányok és fiatal nők STEM-területek iránti érdeklődésének felkeltéséért dolgoznak világszerte. A NaTE az utóbbi kategóriában nevezett és jeleskedett: a világ minden tájáról érkezett 110 pályázó közül öt jutott tovább a shortlistbe, amelyek közül a Nők a Tudományban Egyesületet értékelték a legjobbnak.

„Nagyszerű érzés, hogy egy világszintű megmérettetésen az első helyen végeztünk. Ez a díj egy visszajelzés számunkra, hogy a munkánk – amelyet láthatóan nemzetközi szinten is elismernek – különleges értéket képvisel. Bízom benne, hogy ezáltal a NaTE láthatósága is pozitívan változik, és nő a szervezet ismertsége, ami által új utak nyílnak a kapcsolatépítés terén itthon és külföldön egyaránt” – mondta Szigeti Fanni, a Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője.

A szervezet célkitűzése, hogy lerombolja azokat az általános sztereotípiákat – mint „a műszaki pálya fiúknak való” – és azokat a munka világában a nőket érő hátrányos megkülönböztetéseket, amelyek befolyásolják a diákokat a pályaválasztásban. A szervezet tulajdonképpen a híd szerepét tölti be a STEM-területek iránt érdeklődő diáklányok, a felsőoktatási intézmények és az üzleti szféra között. Első számú célja, hogy a manapság kevésbé ismert tudományos és műszaki szakmákat vállalati közegben, „működés közben” mutassa be a diákoknak, ezzel is támogatva a pályaválasztásukat, és valós együttműködést kialakítva a cégekkel, kutatóintézetekkel. Ennek a kezdeményezésnek ad keretet a NaTE egyik legsikeresebb rendezvénye, a Lányok Napja, amelyen ma már több mint tízezer diáklány vesz részt. Évről évre nő az eseményhez csatlakozó azon vállalatok száma – többek között az Ericsson, a GE, a Google, a Morgan Stanley, a National Instruments –, amelyek felismerték a NaTE programjaiban rejlő lehetőséget, vagyis hogy kapcsolatba kerülhetnek a jövőbeli potenciális munkatársaikkal. Mindemellett a NaTE törekszik arra, hogy a STEM-területen sikeres karriert befutó nőket pozitív példaként mutassa be a fiataloknak.

A Nők a Tudományban Egyesület elnöke a Nature ünnepélyes gáláján október 30-án vette át a díjat Londonban. A szervezet, mint az „Innovating Science Award” kategória nyertese, a magazin egy szakmai mentorprogramjában való részvételére jogosult, valamint pénzjutalmat kapott, amit a díjhoz kapcsolódó tevékenységükhöz és programjaik megvalósításához használhatnak fel.