2019. március 11. 18:49
Átadták a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat
Három kiváló kutatónőt tüntettek ki Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal a Magyar Tudományos Akadémián. A rangos elismerést olyan fiatal kutatónők nyerhették el, akik szakmai sikereik révén inspiráló példaként szolgálhatnak a műszaki és természettudományos pályák iránt érdeklődő fiatal lányok számára.

A 2013-ban alapított Nők a Tudományban Kiválósági Díjat az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság mellett a Magyar Tudományos Akadémia fővédnöksége alatt idén hatodszor adtak át. A biológiatudományok kategóriában Bókony Veronika, a kémiatudományok kategóriában Bálint Erika, a műszaki tudományok kategóriában pedig Cséfalvay Edit vehette át az elismerést, melynek odaítéléséről a Nők a Tudományban Egyesület elnöksége által felállított szakmai bizottság döntött.

Bókony Veronika, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa az emberiség környezetátalakító tevékenysége miatt bekövetkező klímaváltozás és a környezetszennyezés a madarak és kétéltűek természetes viselkedésére gyakorolt hatását vizsgálja.

Bálint Erika, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szerves Kémia és Technológia Tanszékének tudományos munkatársa a különféle gyógyszerek és növényvédő szerek előállítása során a szerves és foszforkémiai átalakítások megvalósítására alkalmas környezetbarát technológiák kidolgozásával foglalkozik.

Cséfalvay Edit, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének egyetemi docense az anyagok szétválasztását kémiai átalakulás nélkül lehetővé tevő membránműveletek nemzetközileg elismert szakértője. Az általa kidolgozott eljárások teszik lehetővé többek között bizonyos hulladékvizek nehézfém-mentesítését.

A díjazott kutatónők Réthelyi Miklóssal, az UNESCO Magyar Nemzeti BIzottság elnökével, Bokor József akadémikussal, az MTA alelnökével és Balázsi Katalinnal, a Nők a Tudományban Egyesület elnökével. (Fotó: Szigeti Tamás, mta.hu)