Itthon 22 százalékkal kevesebbet keresnek a nők
Március 21-én látott napvilágot az a tanulmány, amely többek között a nemek közötti bérszakadékot elemzi a technológiai iparban az EU és az OECD országok tekintetében.

A Honeypot, a világ egyik legnagyobb technológiai állásközvetítő platformja idén is elkészítette a Women in Tech tanulmányt, amely egyik fő témájaként a nemek közti egyenlőtlenségeket vizsgálja a technológiai ágazatban. 41 országban került összehasonlításra a női és a férfi alkalmazottak aránya, a köztük lévő bérszakadék, illetve különböző kritériumok alapján a nők lehetőségei ezen a területen. Az összegzésből pontosan kiderül, mely országokban jutnak több lehetőséghez a nők, ezzel is ösztönözve azokat az országokat, ahol bőven akad még tennivaló e téren.

Példásak és átlagon aluliak

Összességében Portugália, az Egyesült Államok és Lettország kínálja ma a nők számára a legnagyobb egyenlőséget a technológiai szakmákban. Habár ezekben az országokban is mérhető bérkülönbség, azonban ennek mértéke 6-7 százalékkal alacsonyabb, mint az összes vizsgált ország férfi és női átlagkereseteinek a különbsége. Az Egyesült Államok eleve élen jár abban, hogy a legmagasabb béreket kínálja a technológiában dolgozó nőknek, dollárról átszámítva évi 70,153 eurót, őt követi Írország (49,052 euró) és Svájc (47,814 euró). Bulgáriában dolgoznak a legmagasabb arányban nők ebben az iparágban, a dolgozók 30 százalékát teszik ki ugyanis. Nem sokkal marad le 28 százalékkal Ausztrália és 26 százalékkal Románia. A vizsgált országok között Magyarország is szerepelt; a nők aránya a foglalkoztatásban összesen 45,7 százalék, a technológiában dolgozók száma pedig mindössze 13 százalék. Kiderült, itthon átlagosan 22 százalékkal keres kevesebbet egy a technológiában dolgozó nő, mint egy ugyanolyan pozícióban dolgozó férfi.

Számos akadály áll a nők útjában egy technológiai karrier esetén (forrás: 123rf)

A tanulmány nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet minden olyan lehetséges akadályra, amely a nők útjában áll egy technológiai karrier esetében, illetve arra is, hogy milyen lehetőségeik vannak, lehetnének. Górcső alá vették a korábbi évek adatait is többek között a bárkülönbségek tekintetében, így a 2010 és 2015 közötti időszakot vizsgálták. Franciaországban például 3,4 százalékkal nőtt a különbség a férfiak javára, míg Izlandon 2,29 százalékkal javult ez az arány, azaz ennyivel csökkent a bérkülönbség férfiak és nők között.

Lökést adhatna a GDP-nek is

„A nemek közötti munkahelyi egyenlőség nem csupán etikai vagy erkölcsi kérdés, hanem gazdasági is. A technológiai iparban dolgozó toborzási szakemberekként gyakran szembesülünk az ágazat nemi egyenlőtlenségeivel, miközben a McKinsey (a világ egyik legnagyobb tanácsadó irodája, a szerk.) szerint 2025-re 12 milliárd dollárral nőhetne a globális GDP – a nők egyenlőségének előmozdításával. Az eredmények azt mutatják be, hogy bár vannak országok, amelyek már komoly eredményeket értek el a kiegyenlítettebb női-férfi arányért a technológia szakmákban, összességében ez még mindig 30 százalék alatt marad. Bízunk abban, hogy jelen tanulmány lehetőséget teremt az egyenlőséggel kapcsolatos beszélgetésekre, egyúttal ösztönzést ad a nőknek általánosságban, hogy számukra is rengeteg lehetőséget tartogat ez az iparág” – fűzte a tanulmány megjelenéséhez Emma Tracey, a Honeypot társalapítója.