A mérnöki pályát is népszerűsítik a lányok körében
A Lányok Napja programsorozatot az idén ötödik alkalommal szervezi meg április 28-án a Nők a Tudományban Egyesület. 

A Lányok Napja eredetileg amerikai kezdeményezésre jött létre és évente az összes csatlakozó országban ugyanazon a napon rendezik meg, idén 2016. április 28-án. A program hazai elindítója, a Nők a Tudományban Egyesület (NATE) hosszú távú célja, hogy megfordítsa a lányok pályaválasztási szokásaiban napjainkban uralkodó trendet és felhívja figyelmüket a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához szorosan kapcsolódó pályákra. A NATE ebben a programban szorosan együttműködik az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetséggel, akiknek egy tavaly szeptemberi kimutatása szerint mintegy négyezer mérnöki állás betöltetlen ma hazánkban. Ez a hiány jelentősen csökkenthető lenne, amennyiben a lányok legalább olyan arányban választanának mérnöki pályát, mint amilyen arányban teszik ezt fiú társaik.

Bocor Ráhel Fatima, Talpai Szindarella, Klement Dea, Takács István, Karlinger Panna, Südi Bea és Király Szilvia, a a Tanárok a Lányokért Nap előadói

A fiatalok pályaválasztási döntésében meghatározó szerepet játszanak az őket tanító pedagógusok. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a tanároknak kevés lehetőségük van a tankönyveken túl is betekinteni a mérnöki, technikai és tudományos szakmák mindennapjaiba, ezért hozta létre a NATE a Tanárok a Lányokért Nap elnevezésű kezdeményezést is, amelyet második alkalommal rendeztek meg április 1-jén. Az egyesület célja, hogy segítséget nyújtson a tanároknak abban, hogy a diákjaik pályaorientálásához szükséges, hiteles, szakszerű információkat saját tapasztalat útján és első kézből szerezhessék meg. A tanároknak a második Tanárok a Lányokért Nap keretében megismerkedhettek a továbbtanulási lehetőségekkel a műszaki területeken, találkozhattak cégek és intézmények képviselőivel, kutató valamint a Lányok Napját már ismerő diáklányokkal. Mindezt annak érdekében, hogy iskolájukba visszatérve minél hitelesebben tudják informálni tanítványaikat pályaválasztási kérdésekben és nem utolsó sorban, hogy bátorítsák őket az április 28-i részvételre. 

Regisztrálni az április 28-i programra a www.lanyoknapja.hu oldalon itt lehet. A programhoz tizenöt város számos nagyvállalata csatlakozott.