Mi történne, ha egy aszteroida tartana a Föld felé?
A NASA pár napja gründolt hivatalának éppen a hasonló helyzetek kezelése lesz a feladata.

Múlt héten létrehozta az esetlegesen a Föld felé száguldó kisbolygók kordában tartására kifundált hivatalát a NASA. A Bolygóvédelmi Koordinációs Iroda (Planetary Defense Coordination Office – PDCO) feladata az aszteroidák nyomon követése és az ezek eltérítését célzó stratégiák kidolgozása lesz.

John Grunsfeld az űrügynökség Tudományos Küldetési Igazgatóságának részéről például így fogalmazott: – „Bár jelenleg nem tudunk arról, hogy bármilyen becsapódás fenyegetne minket, a 2013-as cseljabinszki meteor és a „halloweeni aszteroida” közeli elhaladása mementóként szolgálnak, hogy ébren kell maradnunk, és az égen kell tartanunk a szemünket.”


Amennyiben a továbbiakban hasonló veszély körvonalazódna a világűrben, rendeltetéséhez hűen a lakosság tájékoztatásának összehangolását, a lehetséges teendők számbavételét és a Szövetségi Válságkezelési Ügynökséggel (FEMA) karöltve a válaszlépések kivitelezését fogja elvégezni a hivatal.

Ugyan technikailag a NASA is fel van készülve a hasonló esetekre, az új szervezeti struktúra egyértelműsíti a különböző egységek kötelezettségeit a felvázolt vészhelyzetekben.

Egyelőre nincs ok túlzott aggodalomra. A NASA szerint mostanáig a Föld közelében száguldozó, kilométeres nagyságú, „dinoszauruszgyilkos” sziklák 90 százalékát sikerült felfedezni. A közepes méretű, vagyis a nagyjából 450 lábas (kb. 137 méter) átmérők tartományába tartozó kisbolygókra nehezebb ráakadni, ám még mindig jelentős károkat tudnak okozni deformált gömb alakú élőhelyünkben. Ezekből a NASA Földközeli Aszteroidák programjának részéről Paul Chodas 40 százalékra teszi a mostanáig fellelt példányok arányát. Az amerikai űrügynökség 2020-ra már tízből kilencet detektálni kíván a közepes kiterjedésű objektumokból.