Luxemburg elsőként vágná aszteroidába a csáklyáját
A kicsi, ám gazdag európai ország az egész világon úttörő szerepet kíván játszani az űrbányászatban.

Újabb, immár nemzetközi „aranyláz” kitörése érződik a levegőben, melyből történetesen Luxemburg is ki akarja venni a részét. A tehetős, kicsi állam nemrég bejelentette, hogy jogi és anyagi ösztönzőkkel segítené elő az űrbányászati iparág megteremtését. Az ország nem titkolt célja, hogy annak minden gazdasági előnyével ő legyen az új szektor fáklyavivője.

Néhány aszteroida tetemes mennyiségű értékes fémet (arany, platina) rejthet, más égitestek pedig igen sok, a rakéta-üzemanyaghoz jól felhasználható vizet tartalmazhatnak. 2015-ben először az USA teremtette meg a cégek számára az űrbányászat jogi alapjait. Ezúttal Luxemburg is megkezdi a célhoz szükséges szabályozási keret megalkotását, és a technológiához kapcsolódó kutatások és fejlesztések anyagi támogatását.

„Luxemburg kulcsfontosságú high-tech szektoraként támogatni fogjuk az űr- és műholdas ipar új és innovatív tevékenységeinek hosszú távú, gazdasági fejlődését” – mondta Étienne Schneider, miniszterelnök-helyettes. – „Első lépésként kutatásokat kívánunk végezni ezen a területen, ami a későbbiekben további, konkrétabb, űrbéli tevékenységekhez vezethet.”

Néhány másik ország vonakodik zöld utat adni az űrbányászatnak, méghozzá az Outer Space Treaty (világűr egyezmény) értelmezését övező polémiák miatt. A megállapodás szerint az országoknak az űrben nem lehet tulajdona. A vita tárgyát az képezi, hogy nem igazán tudják eldönteni: vajon az erőforrások kitermelésére (pláne, ha ezt magáncégek végzik) is vonatkozik-e a konvenció?

Luxemburg aláírta, ám nem ratifikálta a világűr egyezményt. Schneider mindazonáltal azt mondja, hogy az űrbányászat nem sértené meg a paktumot. Az óceánt sem birtokolja senki, mégis sokan halásznak rajta.

Most, hogy két ország is megtette az első lépéseket a kozmikus kőfejtés irányába, úgy néz ki a jogi viták korszaka lezárult.