Korszerű aszteroidavadász távcsövet épít a NASA
A Near-Earth Object Surveyor feladata a Földre veszélyt jelentő kisbolygók és üstökösök beazonosítása lesz.

Near-Earth Object Surveyor néven épít űrteleszkópot a földközeli objektumok (NEO-k) detektálásához a NASA. A szerkezet feladata a bolygónk fizikai integritását fenyegető, száguldó égitestek beazonosítása lesz. A NEO-k olyan kisbolygók és üstökösök, amelyek 30 millió mérföldnél közelebb merészkednek a Földhöz. Amy Mainzer, az űrtávcsőépítő projekt vezetője szerint ezek között jelenleg nagyjából 25 000 olyan objektum létezhet, amely Dél-Kaliforniát képes lenne eltörölni a bolygónk felszínéről.

A Near-Earth Object Surveyor infravörös kamerákkal fogja tanulmányozni a baljósan viselkedő égitesteket. Miközben a Nap felmelegíti őket, a NEO-k infravörös szenzorral nyakon csíphető hőjeleket bocsátanak ki magukból, és így elméletileg a legsötétebb árnyalatú változataik is kiszűrhetőek.

Near-Earth Object Surveyor (Koncepciórajz; Forrás: NASA/JPL)

Az űrtávcső a felfedezésüket követően a pályájukat is figyelemmel kíséri majd, és a nagyságukat a talaj mentén alkalmazott technológiák számára elérhetetlen pontossággal lesz képes meghatározni.

A NASA és az ESA által nemrég elvégzett, egyik közös szimuláció alapján jelenleg nem áll rendelkezésre kellően fejlett technológia ahhoz, hogy az észlelését követő hat hónapon belül fel lehessen készülni egy, a Föld felé tartó aszteroida eltérítésére. Az új űrteleszkóp megépítésére éppen azért van szükség, hogy az eddigieknél sokkal korábban ki lehessen szűrni az efféle veszélyes elemeket.

A NASA közlése alapján, ha minden a tervek szerint halad, a Near-Earth Object Surveyort 2026 első felében fogják felbocsátani az űrbe.