Lakható bolygó lehet a szomszédos naprendszerben
Közelsége ellenére a Proxima b okkal kerülte el mostanáig a tudósok figyelmét.

Meglehetősen nehéz a saját naprendszerünkön kívül eső, potenciálisan lakható bolygókat megtalálni, és ha még sikerül is, ezek általában mérhetetlenül messze mozgolódnak.

Úgy látszik, most megváltozik helyzet, mivel a csillagászok nemrég éppen a Földhöz legközelebb eső naprendszerben leltek egy, a lakható zónában keringő exobolygóra. A Proxima b-nek keresztelt planéta „csupán” kicsit több mint 4 fényévnyire található tőlünk.

A Kepler-186F nevű égitest például jelentősen messzebb köröz, de ez nem jelenti azt, hogy a Proxima b-t könnyebb lett volna megtalálni.

A planéta a Proxima Centauri körül forog, amely egy halvány, erős távcső nélkül láthatatlan vörös törpecsillag. A csillagászok régóta kíváncsiak, hogy mi kering a Proxima Centauri körül, és így idén el is indították a Pale Red Dot (Halvány Piros Pont) nevezetű programjukat, hogy szemügyre vehessék az égitest egyedi balettját. A kutatók a csillag Doppler-effektusának mérésekor fedezték fel a Proxima b-t. Még mindig sok mindent nem tudunk a bolygóról, de azért itt van néhány alapvető információ: a Proxima b csak egy kicsit nagyobb a Földnél, és egy év csupán 11,2 napig tart rajta. A csillagászok szerint sziklás bolygó lehet, és a törpe csillagtól épp megfelelő távolságban található ahhoz, hogy víz lehessen a felszínén. Az égitest kötött tengelyforgású, vagyis mindig egyazon oldalát mutatja a Proxima Centauri felé. Az egyik oldala emiatt örök sötétségbe burkolózik. A törpecsillag a mi Napunknál sokkal intenzívebb röntgensugarakat bocsát a Proxima b felé.

Ha a bolygó Föld-szerű légkörrel rendelkezik, ez megvédheti a sugárzástól, ám ezen a ponton egyelőre lehetetlen mindezt megállapítani.

Sajnos, a csillag túl messze van, hogy első kézből megvizsgálhassuk, de elég közel ahhoz, hogy esetlegesen még az életünkben elküldhessünk egy űrszondát hozzá. A Breakthrough Starshot projekt csapata, amely egy kicsi lézerhajtotta „nanoűrhajóval” 20 év alatt közelítené meg az Alfa Centauri csillagrendszert, már arról beszél, hogy a szondájukkal egy a Proxima b melletti „flyby-t” (elrepülés) is beütemeznének a misszióba. Ez a küldetés még csak évek múlva indulhat útnak, és ha az űrhajó odaér, még azután is négy évet kellene várnunk, mire az általa begyűjtött információ visszaérkezik.