A törpecsillag és a hét törpe
Az egyik szomszédos csillag körül egy rakat valószínűleg lakható bolygó vándorol.

Egy hozzánk viszonylag közeli, kicsi, halovány csillag körül hét Föld-nagyságú bolygó kering, amelyeknek felszínén valószínűleg a víz vagy akár az élet jelenlétéhez is megfelelő körülmények uralkodnak. A felfedezés több szempontból is rekordot jelent: jelen esetben az egyetlen csillag körül fellelt legtöbb Föld-nagyságú, illetve a legtöbb potenciálisan lakható planétára bukkantak a tudósok.

A szokatlan rendszer felettébb kompakt, minthogy csillagjukhoz az összes bolygó közelebb cirkulál, mint a Merkúr a Naphoz, állítja egy új, a Nature lapjain közzétett jelentés.

„A planéták egyikének felszínéről a többit olyannak, vagy talán egy kicsit kisebbnek látnánk, mint innen a Holdat – mondja Michaël Gillon, a belgiumi Liège-i Egyetem asztronómusa. – A látvány igencsak elragadó lenne.”

A hideg, vöröses csillagot tőlünk nagyjából 40 fényévnyire lehet megtalálni a Vízöntő Csillagképben. „Ez egy nagyon kicsi csillag – állította Gillon. – Tízszer kisebb, mint a Nap.”

Mostanáig az úgynevezett ultrahideg törpecsillagok körül nem igen jutott eszébe senkinek, hogy bolygókat keressen. Körülbelül egy éve azonban kutatók bejelentették, hogy három planétát találtak e körül a csillag körül. Neki is buzdultak, hogy alaposabban szemrevételezzék az égitestet, és meglepődve tapasztalták, hogy több is előfordul a vonzáskörzetében. A csillagfényben pici és enyhe „megfakulásokat” kerestek, amilyeneket a csillag előtt elhaladó égitestek okoznak.

A kutatócsoport egyik asztronómusa, az MIT részéről Julien de Wit úgy fogalmazott, hogy ezek a bolygók a nyertes kombinációval rendelkeznek: hőmérsékletük moderált, Föld nagyságúak, és ideálisak arra, hogy atmoszférájuk kielemzése céljából teleszkóppal nyomon lehessen követni őket.

Az első megfigyeléseket a Hubble Űrteleszkóppal már el is végezték, és az adatokat jelenleg analizálják. Természetesen a távcső a további munkában is részt vesz. 2018-ban mindazonáltal a James Webb Űrteleszkópot is felküldik az űrbe, amellyel még áthatóbban meg tudják majd vizsgálni az objektumok légkörét.

Az általuk kibocsátott ultraibolya sugárzás potenciális mennyisége miatt néhány teoretikus megkérdőjelezi az élet lehetőségét az ilyesfajta csillagok mellett.

Annyi biztos viszont, hogy napjainkban egyre több bizonyíték utal arra; a Föld-nagyságú bolygók csak úgy hemzsegnek a galaxisunkban.