Zöldet kapott a csillagközi utazások előkészítése
Valamikor el kell kezdeni.

Noha a távoli naprendszereket elérő utazás az emberek számára egyelőre álom marad, ez nem jelenti azt, hogy a tudósok ne kezdenének el már most teljes gőzzel dolgozni a cél esetleges jövőbeli megvalósításán. A NASA például Stephen Hawking professzor segítségével már neki is fogott egy csillagközi kirándulásokra szánt űrjármű megtervezéséhez. A StarChip Nano Spacecraft nevű szerkezet tempója elméletileg a fénysebesség egyötödére is felgyorsulhat, vagyis másodpercenként akár 59 958 491,6 métert is megtehet majd.

A legendás kozmológus (Stephen Hawking) már régebben is megfogalmazta, hogy lassan el kéne kezdeni a felkészülést a „Föld 2” felfedezésére. A feltételezések szerint egyebek mellett ez a „szuperföld” szerű bolygó is része a hozzánk legközelebb eső naprendszernek, vagyis a Proxima b-nek.

Ugyan a projektről már áprilisban lehullott a lepel, a NASA egyik csapata igazából csak most kezdte el kidolgozni a kicsi űrhajó terveinek kidolgozását.

Az egyik nehézség, amit meg kell oldani, hogy a jármű 4,37 fényéven keresztül hogyan lesz képes elviselni a kozmikus sugárzást. A NASA a San Franciscó-i International Electron Devices nevű találkozón bemutatott egy új szilikon chipet, amely automatikusan kijavítja a sugarak által okozott károkat, amivel meghosszabbítja az űrhajó élettartamát. Áprilisban Hawking így vélekedett: „Pillanatnyilag a köztünk és a csillagok között húzódó hatalmas üresség a probléma, de most ezt leküzdhetjük. Fénycsóvákkal, fényvitorlákkal és a valaha épített legkisebb űrhajóval egy nemzedéken belül elindíthatunk egy küldetést az Alfa Centaurira” – vélekedett a tudós.

Az „egy nemzedéken” belülre kitűzött start azért nem ma van, de a 4,37 fényéves távolságot 20 év alatt teljesítő eszköz útnak indítása felfoghatatlanul tág teret nyithat meg az emberiség további fejlődése számára.