Hamarosan tesztelhetik az autonóm járműveket
A tervezettnél később, de a tervek szerint év végére elkészül a zalaegerszegi autóipari tesztpálya első üteme.

Eredetileg 2017. végére, majd 2018 nyarára tervezték Közép-Európa legkorszerűbb járműipari tesztpályájának átadását, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) most úgy tájékoztatott, hogy 2018 végére készül el az első ütem.

Mosóczi László, ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország, Ausztriával és Szlovéniával partnerségben, a Zalaegerszeg-Graz-Maribor térségében kialakítandó nemzetközi közúti tesztfolyosóval valós környezetben is segítheti a hálózatba kapcsolt és elektromos hajtású járművek fejlesztését.

Az államtitkár rámutatott, hogy még nincs megbízható megoldás az akár csak egyetlen autonóm járműből származó, óránként több terabyte mennyiségű adat továbbítására és feldolgozására. Mint mondta: a magyar kutatók nagy erőkkel dolgoznak egy olyan közlekedési felhő létrehozásán, ahol ezeket a problémákat kezelni lehet.

Az ITM közölte, a Boston Consulting Group becslése szerint 2025-re a világszerte eladott járművek 20 százaléka automatizált lesz.