Igencsak foglalkoztatják az önjáró járművek az IKEA-t
A cég azt vizsgálja, hogy a technológia miként javíthatna a leginkább az emberek életminőségén.

A jövő otthonainak megoldásait kutató Space10 laboratóriumával új, önvezető „életterek” koncepcióját dolgozta ki az IKEA. Az elgondolás neve Spaces on Wheels (Terek Kerekeken)

A cég blogja szerint a hét autonóm járművel azt kívánták vizuálisan is bemutatni, hogy egy napon a teljesen önvezető járművek miként tehetnék még teljesebbé mindennapi életünket.

A tervek az egészségügytől a vendéglátásig a lét legkülönbözőbb és mindenütt jelenlevő területeit érintik, hogy betekintést nyújtsanak a mobilitás esetleges jövőjébe. Bár a svéd cég profilja távol áll az autonóm közlekedéstől, a tökéletesen önállósodott járművekben felszabaduló terek bebútorozásában már otthonosabban mozog.

A hét modell

Iroda: négy keréken gördülékenyebb lehet a munka. Ingázás közben olykor akár nyugodtabb körülmények között is el lehet végezni a tennivalókat.

Kávézó: olyan, mint a vonatokon az étkezőkocsi, de milyen más életérzés egy átlátszó oldalú, önjáró kisbuszon szürcsölgetni el barátainkkal a feketét!

Mobil kórház: ebben az esetben a „gyógyintézmény” látogat ki a pácienshez, nem pedig fordítva. Ha jól értjük, egy betegágy-drón is követhetné, ami számunkra egy kicsit ijesztő megoldás.

Guruló zöldséges: segíthetne, hogy a friss terményektől elzárt városi területek lakosai is könnyebben juthassanak hozzá az üde zöldségekhez és gyümölcsökhöz.

Szórakozás és tanulás: minthogy az autonóm közlekedésben nincs szükség ablakokra, ezek akár a kiterjesztett valósághoz elengedhetetlen képernyőként szolgálhatnának. A mellettünk elsuhanó külvilág objektumaira virtuálisan ráaggatott információk vagy játékok kiszínezhetik és tanulságosabbá tehetik az utazást.

Hotel/lakás: az önjáró lakókocsi kész megváltás lehetne azoknak, akik egyedül kívánják nyakukba venni a világot, és nem akarnak rendre kimerülten, táskás szemekkel eljutni az úticéljaikhoz.

Kerekes boltok a plázafóbiás embereknek nyújthatnának alternatívát a vásárolgatáshoz (nem tiszta, hogy ekkora helyre egy átlagos méretű bolt hogyan tudná bepasszírozni árucikkeinek teljes választékát).

Az IKEA az egész elképzelést csak gondolatébresztőnek szánja; arra kívánja ösztönözni az embereket, hogy kitalálják, miként használhatnák ki az autonóm járművekben felszabaduló teret, időt és energiát. A felsorolt példák mindenesetre arra utalnak, hogy optimális esetben az önvezető közlekedési eszközök akár boldogabbá tehetnék a világot, és a fejlődését is felgyorsíthatnák.