Potsdamban bemutatták a világ első önjáró villamosát
A gyártója szerint az autonóm megoldás a jövőben olcsóbbá tenné az utazást az emberek számára.

A németországi Potsdamban bemutatta a világ első önjáró villamosát a Siemens. Ugyan az önvezető autók tesztelése nagyüzemben folyik, az ilyen kocsik képtelenek a nagy utasforgalom kezelésére.

A Siemens abban reménykedik, hogy a maga autonóm könnyű vasúti járművei (LRV-k) meleg fogadtatásra lelnek majd a nagyobb városokban. A müncheni székhelyű multinacionális vállalat szerint az emberi sofőr kihagyásával a villamosokat és a trolikat az utasok olcsóbban tudnák igénybe venni.

A lézeralapú távérzékeléssel (LIDAR), radarral és kameraérzékelőkkel felszerelt Siemens Combinók „nagy felbontású rálátással” rendelkeznek a pillanatnyi forgalmi viszonyokra. A járművek komputerében algoritmusok értelmezik a beérkező adatáradatot, hogy aztán ezek alapján adjanak ki parancsokat a villamosnak.

Sajtóközleményében a Siemens azt állítja, hogy a tömegközlekedési eszköz értelmezni tudja a villamosjelzéseket, önszántából lefékez a megállóknál, és az előtte áthaladó járókelők és más járművek megpillantása után önállóan megzabolázza magát.

A valós forgalmi viszonyok között végrehajtott első tesztjein egy 6 kilométer hosszú útvonalon a várakozásoknak megfelelően teljesített a villamos. Egy tapasztalt sofőr passzívan, de készenlétben végig ott ült a vezetőfülkében, a Combino azonban segítség nélkül megbirkózott a rábízott feladattal. A próbatétel folyamán egy vészhelyzet-szimulációra is sor került, amikor a gyártó a villamos elé lökött egy (üres) babakocsit. Az akadály detektálását követően a villamos azonnal megállt.

A The Guardiannak a teszt(ön)vezetésen résztvevő egyik utas úgy nyilatkozott, hogy meglehetősen csalóka volt az élmény. Először úgy érezte, hogy egy átlagos villamosra szállt fel, ám amikor észrevette a diszkréten elhelyezett szenzorokat, és konstatálta, hogy csak ezek miatt mennyire gördülékeny az utazás, megvilágosodott; ilyen érzés lehetett átélni, amikor az omnibuszokról az emberiség áttért a gőzüzemű villamosokra.