Merre tovább közlekedés?
Hogyan változtatják meg az új autóipari technológiák a gondolkodásunkat, az életünket, és persze azt, ahogyan vezetünk?

Az autó- és elektronikai ipar számos meghatározó szereplőjének részvételével szeptember 4-én és 5-én szervezik meg először a Shift Automotive nevű kongresszust, amely a feltörekvő gépjárműipari technológiákat és azoknak a fogyasztókra gyakorolt hatásait járja körül. A BMW-től kezdve a Boschon keresztül a Nokiáig számos óriáscég prominense jelen lesz a várhatóan évente kétszer megrendezésre kerülő találkozón. A piaci versenyzők képviselői mellett többek között Bobbie Seppelt, az MIT professzora, a Cardiff Centre for Automotive Industry Research (Cardiffi Autóipari Kutatóközpont) részéről professzor Peter Wells, illetve az Európai Parlament Közlekedési Bizottságának elnöke, Karima Delli is tiszteletét teszi, illetve előadást tart az eseményen.

A Shift Automotive-on a szakemberek főleg azt járják körül, hogy az autó- és elektronikai iparban folyamatosan előre törő technológiák milyen gyorsan és mennyire behatóan fogják átformálni a közlekedés világát. Egyebek mellett az autonóm járművek, a jövőbeli közlekedés szabályozási kihívásai, a hálózatba kapcsolt (integrált) mobilitás, a fejlett vezetéstámogató rendszerek (ADAS) és az okosközlekedés kérdésköreit igyekeznek majd kivesézni a szakértők. Azt is meg fogják vizsgálni, hogy a fogyasztók mennyire állnak készen a technológiai fejlődés okozta változások befogadására. Vajon az újítások egyszerűbbé teszik, vagy csak tovább bonyolítják számukra a vezetést? Mi lesz, ha a sofőrök végleg utassá válnak?

A Shift Automotive találkozót a tervek szerint évente kétszer, Genfben és Berlinben fogják megrendezni. A mostani eseményre a berlini IFA 2018 fogyasztói elektronikai világvásár keretében kerül sor.