10 ezer elektromos kiszállítójárművet vásárol a UPS
A UPS kockázati tőkebefektető cége, a UPS Ventures kisebbségi részesedést szerzett az elektromos járműplatformokat és igényre szabott járműveket gyártó Arrival vállalatban. A cég termékei jelentős versenyelőnyt biztosítanak mind a hagyományos belsőégésű motorokkal működő, mind az előre gyártott elektromos autókkal szemben. A befektetés mellett a UPS 10 ezer elektromos kiszállítójármű megrendelését is bejelentette.

A UPS az Arrival munkatársaival együttműködésben több, fejlett vezetőtámogató rendszerrel, azaz ADAS (Advanced Driver Assistance System) rendszerrel felszerelt elektromos járművek fejlesztésén dolgozik majd. Az ADAS célja, hogy a vezetők terheltsége csökkenjen az autóvezetés során, így nagyobb biztonságban legyenek. A koncepció, hogy olyan fejlett látórendszerrel vegyék körbe az autót, ami egy burkot képez az autó körül és megvédi az utasokat az esetleges járművezető hibák következményeitől. A vizuális információk feldolgozásával és felhasználásával a rendszerek támogatják a fedélzeti vezérlőt és olyan követési információkat osztanak meg, amelyek figyelmeztetnek a záróvonalra, sávelhagyásra, ütközés elkerülésére, vagy a vezető állapotára. A technológia növeli a vezetés biztonságát és hatékonyságát, és potenciálisan lehetőséget biztosít a UPS telephelyeken belüli önvezető közlekedésre is. A UPS 2020 második felében kezdi meg az ADAS funkciók tesztelését. A jövőbeli járművásárlások a jelenlegi tesztek függvényében alakulnak majd.

Az Arrival az első olyan járműgyártó, mely kifejezetten a UPS specifikációi alapján, globális méretekben készíti elektromos kiszállítójárműveket.

Egyedi specifikáció a tömeggyártásban

“A UPS már évek óta egy integrált elektromos flottát és innovatív, nagyarányú elektromos töltésre alkalmas technológiát épít – mondta el Juan Perez, a UPS technológiai vezetője. – A globális trendek, mint a népességnövekedés, a vidéki népesség városokba vándorlása, vagy akár az e-kereskedelem térnyerése miatt vállalatunk olyan partnereket keres világszerte, akikkel közösen megoldhatók mind a forgalmi problémák, mind a szennyezés kérdései. Az elektromos járművek a fenntartható kiszállítási stratégiánk alapkövét jelentik. Az aktív befektetői szerepünk az Arrival működésében lehetővé teszi, hogy a UPS közreműködjön a világ legfejlettebb elektromos kiszállító járműveinek tervezésében és gyártásában.”

Az Arrival az alapoktól tervezi meg a járműveit, így a tömegtermelés már hatékonyan valósulhat meg. A cég maga gyártja a legfontosabb alkatrészeket – az alvázat, az váltórendszert, a karosszériát és az elektromos irányítást. Az Arrival járművek szabványosított alkatészekből, moduláris tervek alapján készülnek, így a karbantartási és egyéb fenntartási költségek tartósan alacsonyan tarthatók. “A UPS az Arrival komoly stratégiai partnere, fontos tapasztalatokat oszt meg velünk arról, hogy miként használják az elektromos teherautókat az utakon, és hogy miként optimalizálhatjuk azokat a járművezetők számára – mondta el Denis Sverdlov, az Arrival vezérigazgatója. “Együtt dolgoztuk ki az új igény szerint készült elektromos autókat, melyeknek egyik fő eleme a flexibilis csúszó platformunk, aminek segítségével a UPS minden igényét kielégíthetjük a vezetés, a ki- és bepakolás és a háttérfeladatok terén is.”

Az Arrival az első olyan járműgyártó, mely kifejezetten a UPS specifikációi alapján, globális méretekben készíti elektromos kiszállítójárműveket. Az Arrival az autókat mikro-gyárakban szereli össze, olyan könnyű, mégis tartós anyagokból, melyeket a cég házon belül tervez és készít el. A UPS és az Arrival 2016 óta működik együtt. Az együttműködés során különböző méretű járművek koncepcióját fektették le. A két vállalat korábban egy 35 autóból álló elektromos próbaflotta elindítását jelentette be, melyeket Londonban és Parizsban tesztelnek. Emellett a UPS egy teljesen új megközelítésű elektromos töltőrendszert is elindított a vállalat londoni központi telephelyén.