Automatizálási struktúra már a projekt kezdetén
Az Eplan Preplanning az Eplan Platform legújabb terméke, amely hatékony támogatást nyújt többek között a létesítmény- és épületautomatizálás, valamint a gépgyártás területén.

Az Eplan Preplanning koncepciója a részletes tervezési munkát megelőző előtervezési fázisra fókuszál. Az előzetes tervek projektadatai a projekt kezdeti szakaszában bármilyen fennakadás nélkül átvihetők az Eplan Platformba, ahol azok tovább bővíthetők, kezelhetők és feldolgozhatók.

Az Eplan Preplanning lehetővé teszi, hogy a különböző berendezések automatizálási struktúrája már a projekt kezdeti szakaszában meghatározható legyen: például egy szállítószalag-rendszer esetén a gépészeti tervből importálható meghajtók kezdeti listája még csak alapinformációkat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy közülük melyikük kerül felhasználásra. Az Eplan Preplanning segítségével meghatározhatjuk a gépek és a berendezések központi automatizálási szerkezetét, és elhelyezhetjük a meghajtókat ebben a struktúrában. Az alapvető tervezés során a szenzorokra és az aktuátorokra vonatkozó információ addig pontosítható, amíg elegendő információ nem áll rendelkezésre a kapcsolási rajz létrehozásához.

Adatok gyűjtése, kiértékelése és kezelése

Professzionális támogatást kaphatnak a tipikus automatizálási folyamatok is, például a terepi műszerezés definiálásakor. Mostanáig az olyan eszközök – például MS Excel – használata terjedt el, amelyek nem voltak kellőképpen integrálva a tervezési folyamatba. Az Eplan Preplanning támogatja a tervezői munkát a kezdeti, még nem pontosított követelmények összegyűjtésétől kezdve a rögzítésen és a sablonalapú kezelésen át egészen a terepi műszeres terv részletes specifikációjáig. Az eszközök előtervezési struktúrába történő beágyazása további előnyöket tartogat, mivel a berendezésre és a létesítményre vonatkozó hierarchikus jellemzők azonnal rendelkezésre állnak.

Ha például egy fémmegmunkáló üzem adott területének környezeti hőmérsékletét kell megváltoztatni, akkor ezek a megváltozott környezeti kondíciók automatikusan hozzárendelődnek minden érintett berendezés specifikációjához. A berendezés jelölésein végrehajtott változások azok komponenseire is automatikusan öröklődnek. Mivel a projektadatokra integrált módon tettünk szert, ezért az érdemi és részletes kiértékelések – például a készülékgyártóknak szóló követelményspecifikációk – egyetlen gombnyomással létrehozhatók. Ezen dokumentáció alapján a tervezési folyamat előrehaladtával megfelelő technológia kerül kiválasztásra, és mint definiált komponens eltárolódik a projektben a hozzá tartozó eszköz kiegészítő adataként.

Egységes elnevezések a sablonoknál

Az átfogó konfigurációs lehetőségeknek köszönhetően az Eplan Preplanning lehetővé teszi a munkakörnyezet egyedi igényekre történő testre szabását. Egyedi szerkezeti szintek azonosítóiként úgynevezett szegmensdefiníciókat hozhatunk létre. Legyen szó akár gyártósorok, szállítószalagrendszer-szakaszok vagy tartályterületek strukturális szintjeiről: a megfelelő nomenklatúra szisztematikusan eltárolódik a sablonokban, ami leegyszerűsíti ezen strukturális objektumok kezelését. Ugyanez az elv érvényes a tervezési objektumokra, sőt a tulajdonságokra is. Egy motorlista gépészeti tervből történő importálásakor az átadott tulajdonságok 1:1-ben megfelelnek az eszköztípusokra vonatkozó információnak. A műszeres és irányítástechnikai tervezési feladatok esetében az Eplan Preplanning lehetővé teszi különböző mérésipont-típusok létrehozását, amelyek drag & drop módszerrel könnyedén hozzáadhatók a berendezés-létesítmény struktúrákhoz.

A felhasználó eldöntheti, hogy bizonyos tulajdonságokat referenciaként vagy specifikus mérési pontként kell megadni. A központosított sablonkezelés segítségével a referenciatulajdonságok a teljes projektben gyorsan megváltoztathatók. Ez a munkamódszer – főleg egy projekt korai szakaszában – különösen akkor előnyös, amikor a tartály szintmérésének alapelve (hangvillák, járókerekek vagy akár folyamatos mérés) a változó vevői igények miatt módosulhat. Ez lehetővé teszi a szükséges terepi eszközök és az automatizálási elemek számának meghatározását, vagy egy kezdeti, megközelítő költségbecslés elkészítését.

Több változatban elérhető
z Eplan Platform legújabb tagja, az Eplan Preplanning a korábbi Eplan PPE modul továbbfejlesztéseként került bevezetésre. Az Eplan Preplanning Stand-Alone és az Eplan Platformhoz kapcsolódóan Add-on változatban kerül forgalomba.