Apró robotokkal tisztítanák meg az óceánokat
A kaliforniai tudósok a tengervíz veszélyes elsavasodását kívánják megakadályozni a projekttel.

Az ásványvizeket üdítően felpezsdítő szénsav a tengerekben bizony nagyon súlyos gondokat tud okozni.

A fosszilis tüzelőanyagok felhasználása miatt nem csak a légkör széndioxid-tartalma emelkedik, a gáz jelenléte a tengerekben is növekedésnek indul. A magasabb CO2 mennyiségtől a víz kissé savassá válik, amitől a világtengerben a mészhéjú állatok páncélja esetlegesen feloldódhat. A tudósok úgy vélik, hogy az óceánok savasodása okozta a bolygó történetének egyik legsúlyosabb tömeges kihalását is.

Mit lehet ilyenkor tenni? A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem néhány tudósa most úgy véli, hogy egy „nagyon-nagyon pici” megoldást találhattak a problémára. Az általuk létrehozott miniatűr robotok (microbot) a vizet sebesen keresztbeszelve akár a tengerben fellelhető szén 88 százalékát is képesek eltávolítani, miközben kalcium-karbonáttá, vagyis a mészhéjú állatok „burkát” alkotó matériává alakítják át az anyagot.  

A mikrobotok egy kémiai motorral működnek. Ez az eszköz a vízhez hozzáadott, kis mennyiségű hidrogén-peroxiddal reakcióba lép, és ez hozza mozgásba az apró platinamütyüröket, amelyek „foglyul ejtik”, majd szilárd anyaggá változtatják a szenet.  

„A jövőben ezeket a mikromotorokat egy víztisztító rendszer (pl. egy vízdekarbonizációs üzem) részeként lehetne felhasználni” - mondta egy sajtóközleményben a tanulmány társszerzőjeként Kevin Kaufmann egyetemi hallgató.

A dekarbonizációs üzemek létrehozásáig ugyanakkor még sok víz fog lefolyni a Dunán. Kaufmann és szerzőtársai azt remélik, hogy egyszer majd a hidrogén-peroxid helyett vízzel működő mikromotorokat is képesek lesznek létrehozni, amitől még zöldebbé válik a technológia.

„Ha majd a mikromotorok a környezetet használhatják üzemanyagként, akkor könnyebben méretezhetőek, környezetbarátabbak és olcsóbbak lesznek" - fogalmazott Kaufmann.