Kiszúrják a kuriózumokat a kíváncsi robotok
Már-már gyermeki tudásszomj hajtja egy massachussetts-i kutató víz alatti szerkezeteit.

Bár az óceánok nagy része üres, a világtenger így is tele van cápákkal, hajóroncsokkal és egyéb, különösnél különösebb élőlénnyel.

De vajon egy robot hogy lelhet rá ezekre a kuriózumokra?

Yogesh Girdhar, a Woods Hole-i Oceanográfiai Intézet munkatársa például egy lehetséges megoldásként a kíváncsiság képességével ruházza fel a robotokat. A cél, hogy az eszközök képesek legyenek kiszűrni a szokványos jellemzőket, és elsősorban a figyelemre méltó tulajdonságokra koncentráljanak.

Girdhar kíváncsiságszoftvere egyből elindul, amikor új helyre vetik a masinákat. A működésbe lépő gépek először még kevés információval rendelkeznek a világ működéséről, ám idővel az adatbázisukban eltárolt minták alapján megtanulják „értelmezni” a környezetüket.

Az óceánban a minták esetében a homokhoz, tengeri moszathoz és a halakhoz hasonló dolgokra kell gondolni.

A robotok utazás közben, az általuk szokatlannak talált objektumok tüzetes szemrevételezésével gyarapítják a tudásukat. A titokzatos tárgyakat, ill. élőlényeket automatikusan az „érdekes” címkével ruházzák fel az eszközök. A gépek ezután közelebb merészkednek a különlegességekhez, hogy alaposabban is szemügyre vegyék őket.

Girdhar szerint a rendszer tesztelésekor egy AQUA nevű, uszonyos robot „szaglászó kiskutyaként” cikázott az új és szokatlan objektumok között.

„Az autonóm módon mozgó és önálló döntéseket hozó robotok kifejlesztése igen fontos, feltörekvő területe a kutatásoknak” – állítja a Marylandi Egyetem részéről Nicholas Nidzieko. A szakember szerint a kíváncsi természet alkalmazása csak „új ízt” visz a dologba.