Trójai falóként működik az új nanomotor
A Cambridge-i tudósok találmánya a sejtekbe hatolva veheti fel a küzdelmet a betegségekkel.

Fénnyel működik a világ legkisebb motorja, amely a tudósok reményei szerint a betegségek leküzdése érdekében egyszer majd akár az élő sejtekbe is behatolhat. A nanokészülék csupán néhány milliárdod méter méretű, és a vízi navigációra, illetve a környezetük érzékelésére képes, jövőbeli nanogépek előfutára lehet.

A prototípus masinát apró, töltéssel rendelkező aranyrészecskék alkotják, amelyeket egy hőmérséklet-változásra érzékeny gél rögzít egymáshoz. Ez az anyag egy másodperc töredéke alatt hatalmas mennyiségű elasztikus energiát képes elraktározni. A részecskéket először lézerrel felmelegítik, hogy a megfelelő halmazokba tömörüljenek, aztán pedig lehűtik őket, hogy – mint egy rugó hatására – szertelökődjenek egymástól.

Dr. Tao Ding a Cambridge-i Egyetem Cavendish Laboratóriuma részéről így fogalmazott: „Olyan ez, mint egy robbanás. Egy milliomod másodperc alatt több száz arany golyó repül szét, amikor a vízmolekulák felfújják a körülöttük található polimereket.”

A motorok biokompatibilisek, költséghatékonyan előállíthatóak, gyorsan reagálnak és energiatakarékosak, illetve az egységnyi tömegre eső meghajtó erejük is csaknem százszor jobb, mint bármelyik létező motor vagy izom.

Jeremy Baumberg professzor, a kutatás vezetője a pici masinákat ANT-nak keresztelte el. A mozaikszó az „actuating nano-transducer” (működtető nanoátalakító) rövidítése, az „ant” szó pedig magyarul hangyát jelent.

„[Ezek a motorok] az igazi hangyákhoz hasonlóan a tömegükhöz képest hatalmas erőket hoznak létre – fogalmazott Baumberg. – Az egész folyamat olyan, mint egy nanorugó. A furfangos része a dolognak, hogy nehézfémrészecskéket használunk a rugók (polimerek) beállításához és vízmolekulákat az elengedésükhöz, amely egy módfelett könnyedén visszafordítható és reprodukálható folyamat. A kihívás jelenleg az, hogy miként kontrollálhatjuk ezt az erőt a nanogépek alkalmazásakor” – mutatott rá a szakember.