3D-nyomtatású elektromos önvezető autóbusz
Amennyiben a tesztek sikeresek lesznek, a városi felhasználók a 12 utas fuvarozására képes járművet mobilapplikációval rendelhetik majd magukhoz.

Ha Washington DC utcáin korzózunk, nem kizárt, hogy hamarosan egy aranyos, sofőr nélküli autóbuszba botlunk. Az önvezető elektromos tömegközlekedési eszközt Ollinak hívják, és a Local Motors tervezte, mely utóbbi cég speciel idén már a 3D-nyomtatású autók értékesítését is megkezdheti.

Az autógyártó a 12 férőhelyes önvezető rendszer kialakítása közben az IBM-mel is összeállt, hogy a vállalat Watson nevű kognitív számítógépes rendszerével a jármű egyéb képességeit is működtetni tudja. Hála Watsonnak, Ollinak szóban is elmondhatjuk, hogy merre is szeretnénk menni, sőt, útközben például akár a technológia működésével kapcsolatos kérdésekkel is zaklathatjuk a kisbuszt. A legjobb az egészben, hogy a rendszer még akkor sem fog kiebrudalni minket, ha folyamatosan a felől érdeklődünk, hogy megérkeztünk-e már.


Olli a következő pár hónapban kizárólag az amerikai fővárosban rója majd a kilométereket, ám 2016 vége felé Miami és Las Vegas is megkapja majd a magáét (belőle). A Local Motors emellett tárgyalásokat folytat, hogy a szerkezetet az USA-n kívül, többek között Berlinben, Koppenhágában és Canberrában is tesztelhessék. Nem világos, hogy bárki is beülhet-e majd a kisbuszba, hiszen ez még mindig csak a tesztelési időszak, viszont, ha valamelyik városban felbukkan a szerkezet, e helyi lakosok (nem mi) esetleg a hatóságoknál érdeklődhetnek a lehetőség felől.

Feltéve, hogy eljön majd az idő, amikor az önjáró tömegközlekedési eszközök utasokat is szállíthatnak, Ollit egy applikáció segítségével rendelhetjük majd magunkhoz. Ha minden a Local Motors szándékai szerint alakul, és világszerte már nagyon sokan igénybe veszik az alkalmazást, a cég társalapítója, John Rogers szemei előtt globálisan egy több száz mikrogyárból álló hálózat kialakítása lebeg; az üzemekben egy Ollit 10 óra alatt lehetne kinyomtatni, az összeszerelés pedig egy órát venne igénybe.