Megdöntötték az elektromos autók gyorsulási világrekordját
Az új csúcstartó kocsi az elődjénél több mint kettő tized másodperccel hamarabb érte el a 100 km/h-s sebességet.


Az elektromos autók gyorsan lesznek gyorsak. Ez annak köszönhető, hogy módfelett energiahatékonyak, és mindig teljes nyomatékkal működnek.

Nem ennek következménye, de tény, hogy svájci diákok kísérleti elektromos versenyautójukkal megdöntötték a kategória gyorsulási világrekordját, amikor is Grimsel nevű fejlesztésükkel 1,513 másodperc alatt „érték utol” a 62 mérföld per órás (kb. 100 kilométer per óra, de nem hajszálpontosan) sebességet. Az új csúcs több mint kéttized másodpercet ver rá idáig regnáló testvérére.

Hogy értsük, miről van szó, egy 1480 lóerős Bugatti Chiron a mondott tempóhoz valamivel 2,5 másodperc alatt tud csak felzárkózni.

Mint minden jó teljesítményű autónál, a titok itt is a megfelelő technológiájú motor és az alacsony tömeg közötti kombinációban keresendő.

Bár Grimselben a négy kerékagy motor csak 200 lóerőt tud felmutatni, az általuk létrehozott kb. 1700 Nm–es (forgató)nyomaték konkrétan hatalmas.

Minthogy a kocsi szénszálas karosszériájának tömege csupán 168 kiló, a járgány rendkívül könnyen mozgatható.

A kerekenként használt kipörgésgátló emellett felettébb hatékonyan segít felhasználni ezt a teljesítményt.

Kétséges, hogy pontosan ezt a járgányt hamarosan nagyobb ívű versenyeken is látni fogjuk. A kocsi mindenesetre hiteles képet nyújthat arról, hogy a későbbiekben nagyjából milyen járművek határozzák majd meg az elektromos motorsportot.