Vásárvariációk koronavírusra
Amiről még február végén azt lehetett gondolni, hogy fix vásárnaptár, az március elejére szertefoszlott. Mostanra körvonalazódott, milyen módon pótolja a Düsseldorfi Vásár a világméretű pandémia miatt az év korábbi szakaszában törölni kényszerült rendezvényeit.

A márciusra már Európában is gyorsan terjedő új típusú koronavírus gyökeresen felülírta a vásártársaságok, kiállítók és látogatók ez évi terveit. Más országokhoz hasonlóan Németországban is erősen korlátozták a tömegrendezvények tartását, ami jelentősen átalakította a nemzetközi szakvásárokat. Akkor még reménykedni lehetett, hogy egy néhány hónapos átmeneti időszak után újból a rendes mederbe terelődhet az események menete, de mára világossá vált, hogy bár a rendezvények megtartását mostanra kevésbé szigorú szabályokhoz kötik, a Covid-19 névre keresztelt vírus továbbra is itt van velünk, és már csak az utazási korlátozások és az országonként eltérő karanténszabályok miatt is számos akadályba ütköznek a hagyományos világvásárok. Utánanéztünk, hogy az egyik legnagyobb németországi vásárszervező, a Messe Düsseldorf társaság – egységes recept nélkül, több esetben teljesen újszerű módszereket alkalmazva – miként rendezkedett be az elmúlt hónapokban elmaradt ipari-technológiai szakvásárai pótlására. Ki kell emelni, hogy a megoldásról született döntéseket a szervezők minden esetben a szakmai szervezetekkel és a nagyobb kiállítókkal egyeztetve hozták meg.

Későbbre halasztva, változatlan formában

Az őszi vásárszervezéshez bíztató alapot ad a tavaszi időszak óta Düsseldorfban elsőnek megtartott nagyszabású kiállítás, a szabadidő, kemping, turisztika tematikáját felölelő Caravan Salon szeptember 4. és 13. közötti sikeres megrendezése. Ezen a köznapi elnevezéssel lakókocsivásáron debütált és jelesre vizsgázott a vásárszervező által kidolgozott, járványveszélyre szabott új higiéniai és biztonsági koncepció.
Az eredményes kezdés kedvező kilátásokkal kecsegtetheti a huzal-, kábel- és csőipar világvásárát, a minden második évre meghirdetett Wire és Tube szakvásárkettőst, amelyet a korábban beharangozott március 30. és április 3. közötti időpontról december 7–11-re tettek át a vásárközpontban. A még ez évi lebonyolítás azt is jelentené, hogy sikerül az eredeti tervek szerint ünnepelni a vásárkezdet ötvenéves jubileumát.

A Wire/Tube vásárkettős esetében ugyanazon forma, de eltolt időpont mellett döntöttek

Ugyancsak az ugyanazon formában történő, de halasztott megrendezés mellett tették le a voksot szervezők és szakemberek a csomagológépek, csomagolóanyagok és édesipari gépek nemzetközi szakvására, az Interpack esetében, amely idén május első fele helyett jövőre, február 25. és március 3. között tartja nyitva kapuit.

Jövőre újratöltve

Logikus és egyben biztonsági döntés született a Metav gyártástechnológiai szakvásár tekintetében: szinte pontosan egy évvel, 2021. március 23–26-ra tolták el a szintén kétévente tartott, elsősorban a fémmegmunkálás innovációra koncentráló rendezvényt. Tehát a Metav Reloaded esetében az eredeti koncepció szerint marad a célzottan év eleji pozicionálás, igaz, most megszakad az a praktikus hagyomány, hogy az EMO fémmegmunkálási világvásárt követő évkezdet ad teret a hasonló tematikájú düsseldorfi szakvásárnak. A Metav 2020 mintegy négyszáz kiállítója hű marad a későbbi megrendezés ellenére is a seregszemléhez, és 2021-re is már teljesen foglalt a vásárközpont 5-ös, 6-os és 7a csarnoka. Mivel erre a vásárra a látogatók 90%-a Németországból érkezett az elmúlt alkalommal, az esetleg még a módosított időpontban is fennálló nemzetközi utazási korlátozások kevésbé veszélyeztetik a sikert.

A Metav jövő márciusban újratöltve fókuszál majd a fémmegmunkálásra, addig webes tematikus napokat tartanak

De hogy az érdeklődők addig se maradjanak izgalmas szakmai tartalmak nélkül, októbertől minden hónapban jelentkeznek a vásár szakmai szervezője, a Német Szerszámgépgyártók Szövetsége (VDW) webes tematikus napjai, amelyek során a kiállítók már előzetesen ráirányíthatják a figyelmet új termékeikre és megoldásaikra. Az első ilyen websessiont október 6–7-én tartják innovatív szoftverek témakörében.

Hibrid megvalósítás

A kétévente őszi időpontban megrendezett Glasstec nemzetközi üvegipari szakvásár esetében hibrid megoldás született: az idei kiállítás eredeti időpontjában, október 20. és 22. között digitális formában valósítják meg az eseményt, a hagyományos rendezvény négy alternatív napjára pedig a 2021. június 15–18. időpontot jegyezték elő a düsseldorfi vásárváros eseménynaptárában. Az októberi Glasstec Virtual idejére teljesen új, digitális szolgáltatási kínálattal áll elő a Messe Düsseldorf vásártársaság.

Az új digitális rendezvény hármas alapon nyugszik: Exhibition Space, Networking Plaza és Conference Area. A kiállítói bemutatók alapjában termékvideókat és a közvetlen „standvezetésre”, tárgyalásokra alkalmas webes felületet jelentenek. A Networking Plaza speciális érdeklődési területek lekérdezésével és átfogó szűrőfunkciókkal segíti a kapcsolatfelvételt. A Glasstec Virtual három napján online szakmai előadásokat lehet majd hallgatni, a globális trendeket digitális konferencián ismerhetik meg az üvegipari szakemberek.

A Glasstec eredeti időpontjában online, jövő nyáron teljes valójában jelentkezik

Szolgáltatásaiban nagyon hasonló hibrid megvalósítás érvényes a nyomdaipar újdonságait négyévente felvonultató Drupa szakvásár esetében is. Az évekkel ezelőtt megkezdődött szervezőmunka eredetileg idén június 16. és 26. közöttre tűzte ki a világszintű innovációk bemutatását ezen a szakterületen, azt azonban a Covid-19 járvány miatt a szervezők 2021. április 20–28-ra halasztották a valós vásár digitális szolgáltatásokkal való ötvözésére utalva Hybrid Drupa néven. Októbertől ehhez a szakvásárhoz kapcsolódóan is újszerű, de folyamatosan működő online platformot indítanak Drupa Preview néven, hogy a valós vásár előtt már nyolc hónappal segítség a kapcsolatfelvételt a szakmai szereplők között.

És ami sajnálatosan a valóságban végképp elmarad

A logika azt diktálná, hogy éppen az orvostechnológia az a szektor, amely a pandémiás időszakban különösen sok és lényeges újdonsággal jelentkezhet, és a koronavírus-fertőzés kezelése, leküzdése, megelőzése érdekében kifejlesztett innovációk fokozottan pezsdíthetik a személyes vásári tájékoztatás iránti igényt. Nem ez történt a Medica 2020 orvotechnikai szakvásár esetében, a szakma a valós vásár törlése mellett foglalt állást. Igaz, mivel az idáig említettektől eltérően minden évben jelentkező esemény, nem volt igazán értelme a dátumát tologatni. Alternatívaként az eredeti időpontban, november 16. és 19. között virtuális formában a virtual.Medica jelentkezik kísérőrendezvényével, ebben az esetben a virtual.Compameddel együtt a Glasstecnél említett Exhibition Space, Networking Plaza és Conference Area hármas pilléren.

Hogyan tovább?

Összefoglalónkból az látszik, hogy a korábban törölt valamennyi düsseldorfi ipari-technológiai vásárt valamilyen formában meg fogják rendezni, és az események döntő többségénél nem marad el a hagyományos valós vásár sem kisebb-nagyobb mértékben eltolt időpontban. A halasztás azonban felveti a kérdést, hogy a későbbiekben hogyan gondolják a szervezők e szakmai események időzítését, hiszen eddig valamennyi rendkívül feszes ütemezésben, a szakma sajátosságaihoz igazodva, hosszú évtizedek óta megszokott ritmusban zajlott. Az általános álláspont szerint a mostani egy kivételes alkalom lesz, a jelen halasztás a későbbiekben nem jár semmiféle következménnyel, az egyes seregszemlék időzítése a rákövetkező alkalomtól visszatér az eredeti, alaposan kidolgozott kerékvágásba.