Üzembe helyezték a világ legnagyobb szélturbináit
A lapátjaik egyetlen fordulattal egy háztartás akár 29 órányi energiaigényét is fedezni tudják.

Az Egyesült Királyságban nemrég üzembe helyezték a világ legnagyobb szélturbináit. A projektet megvalósító dán Dong Energy nevű társaság 32 gigantikus berendezést hozott működésbe a Liverpool Bay nevű tengeri övezetben. A turbinák a maguk 195 méterével számos felhőkarcoló magasságát meghaladják, a nagyjából 80 méter hosszúságú lapátjaik pedig körülbelül 8 megawatt teljesítmény előállítására alkalmasak.

Ez az első alkalom, hogy 8 MW-os turbinákat kereskedelmi célokra használnak fel. A cég azt mondja, hogy a lapátjuk egyetlen fordulattal egy egész háztartás 29 órás villamosenergia-szükségletét is ki tudja elégíteni.

A Dong Energy 32 turbinája kiegészítésként készült a cég több mint egy évtizede épült Burbo Bank szélerőműparkjához. Kapacitásuk duplája a farm meglévő szerkezeteinek.

A dán energiavállalat a kedvező szabályozások és támogatások miatt állítja fel épp az Egyesült Királyságban a szélerőműveit. Az állam mindamellett mostanában kezd szigorítani az álláspontján, mondván, hogy ha a társaságok nem faragnak le a költségekből, a támogatásokat is megvonhatják tőlük. A cég éppen emiatt döntött úgy, hogy sok kicsi helyett kevés óriási szerkezetet fog hadrendbe állítani. A méretesebb gépek felállítása és karbantartása olcsóbb, hiszen bármekkora is a turbina, egy külön alapzatot és tornyot mindenképpen meg kell építeni hozzá.