Már épül a rekord méretű tengeri szélerőműpark
A 3,6 gigawatt teljesítményű komplexum akár 4,5 millió háztartást is képes lesz ellátni villamos energiával.

Egy SSE nevű energetikai cég bejelentette, hogy megkezdte 3,6 gigawattos offshore (tengerre kihelyezett) szélerőműparkjának építését.

A Dogger Bank Wind Farms-ra keresztelt komplexumot Anglia keleti partja mellett, egy Ulrome elnevezésű település közelében fogják felhúzni. A létesítményt Creyke Beck A, Creyke Beck B, illetve Teesside A megjelöléssel három, 1,2 gigawatt teljesítményű turbinacsoport fogja alkotni.

Ami a kapacitást illeti, a projekt évente 4,5 millió háztartást lesz képes ellátni elektromossággal.

Az áram előállításáért a General Electric Haliade-X típusú szélkerekei lesznek a felelősek. Egy ilyen turbina 260 méter magas, és egy 12 megawattos generátort tartalmaz.

Ha megépül, a Dogger Bank Wind Farms lesz a világ legnagyobb tengerre kihelyezett szélerőműparkja.

A beruházás hűen tükrözi az Egyesült Királyság azon erőfeszítéseit, hogy idővel az áramszükségletét immár kizárólag környezetbarát eszközökkel fedezze.

Offshore szélenergia területén egyébként az Egyesült Királyság és úgy általában Európa is éllovasnak számít. A WindEurope nevű iparági szervezet egyik jelentése szerint a kontinensen 2018-ban, 18 projekt keretében, 18 499 megawatt összteljesítménnyel 409 új, tengerre kihelyezett szélturbinát csatlakoztattak a villamosenergia-hálózathoz.