Megépült a világ legmagasabb szélturbinája
A 246 méter magas építmény három kisebb testvérével együtt évente több mint 10 ezer megawattóra energiát lesz képes előállítani.

Egy Gaildorf nevű német városban megépítették a világ legnagyobb szélturbináját. Egy Max Bögl Wind AG elnevezésű cég húzta fel a monstrumot, amelynek egyedül a tornya 178 méter hosszú, de rotorral felszerelve a 246,5 méteres magasságot is eléri.

Az új csúcstartó egy négytagú szélerőműpark részét képezi, amelyen belül a legalacsonyabb létesítmény magassága 155 méter. Állítólag évente átlagosan 10 500 megawattóra áramot fognak előállítani. Csak a mihez tartás végett, egy átlagos amerikai háztartás nagyjából évente 10 megawattóra villamos energiát emészt el.

Az Elektrek internetes portál értesülése szerint a projekt 81 millió dollárba került, és évente 7,6 millió dollár hasznot hajt majd a kivitelezője „malmára”, szóval egy kis idő, amíg megtérül a befektetés.

A nagyobb turbina persze több megtermelt zöld áramot is jelent. A felfelé haladva egyre csökkenő turbulencia és fokozódó szélsebesség miatt az erőmű magasságának minden egyes extra métere egyben 0,5-1 százalékkal több évi energiakibocsátást jelent.

A tudósok éppen a hatékonyságuk miatt továbbra sem fognak leállni az egyre magasabb szélturbinák megtervezésével, és egyelőre nehéz megjósolni, hogy még az ún. csillagos ég előtt alább hagy-e majd a lelkesedésük.