Már működik a Föld legnagyobb tengeri szélerőműparkja
Az Ír-tengeren állt munkába a 20 000 futballpályányi komplexum.

Az Ír-tengeren, a cumbriai partok közelében beüzemelték a világ legnagyobb tengeri szélerőműparkját. A komplexum 590 ezer háztartást tud ellátni energiával.

A 659 megawattos Walney Extension 87 turbinája egy körülbelül 20 000 focipályányi területen terpeszkedik el.

„Az Egyesült Királyság globális szinten élen jár az offshore szélenergia felhasználásában, és a Walney Extension jól szemlélteti az iparág hihetetlen sikertörténetét – mondta Matthew Wright, a szélerőművet kifejlesztő Ørsted nevű dán cég egyesült királyságbeli ügyvezető igazgatója. – Az időben és az előirányzottnál nem magasabb költségekből tető alá hozott projekt fontos lépés az Ørsted azon víziójának megvalósulása felé, melyben a világot immár kizárólag zöld energia működteti.”

A Walney Extension nem sokáig lesz a „világ legnagyobb tengeri szélerőműparkja” cím büszke tulajdonosa.

Jelenleg több nagyobb projekten is gőzerővel folynak a munkálatok. Ilyenek például a ScottishPower East Anglia ONE, valamint az Ørsted Hornsea Project One és  Hornsea Project Two nevű létesítményei. A 714 megawattos East Anglia One és az 1200 megawattos Hornsea Project One előreláthatóan 2020-ban fogja megkezdeni a működését. Az 1400 megawattos és 1,8 millió otthon áramellátását biztosító Hornsea Project Two elindítására 2022-ben kerülhet sor.