Új lézerfegyver kifejlesztésére kap megbízást a Lockheed
Az amerikai hadsereg egy ugyancsak készülőfélben lévő eszköz biztonsági tartalékának szánja a szerkezetet.

Még mindig fejlesztési szakaszban van az amerikai fegyveres erők számára kitalált HEL-MD nevű, lézerrel felszerelt katonai teherautó. A Boeing által gyártott jármű már bizonyított, amikor 2013-ban drónokat és aknavető-lövedékeket sikerült még a levegőben hatástalanítania. A tengerentúli hadsereg ugyanakkor inkább biztosra megy, és ezúttal a Lockheedet is megbízza egy hasonló lézer kifejlesztésével, hogy legyen tartalékban hasonló fegyvere, amennyiben a HEL-MD felmondaná a szolgálatot.

A (gyakran a kissé szárazabb, műszaki néven „irányított energiafegyverként” emlegetett) lézerfegyverek úgy működnek, hogy a kiszemelt célpontot rendkívül nagy intenzitású fénnyel megolvasztják.

Márciusban például a Lockheed egy, a saját lézerükkel szétroncsolt teherautómotorról tett közzé egy képet. A taposóaknákhoz hasonló, mozdulatlan célpontokat persze könnyű lézerfegyverekkel megsemmisíteni, más a helyzet azonban a drónoknál és az éppen beérkező aknavető-lövedékeknél, illetve rakétáknál. Az említett repülő vagy sebesen suhanó objektumok „átégetéséhez” a lézereknek nagyon sok energiára van szükségük, és a célpont nyomon követésére is képesnek kell lenniük. A haditengerészet már bemutatott egy hajóra szerelt lézert, amelyet csupán statisztának használt hajókra és drónokra irányítottak.

A HEL-MD-n tesztelt első, 10 kilowattos lézer csak demonstrációhoz volt elég, a csatatéren már kevésnek bizonyulna. A Lockheed egyébként már 100 kilowattos fegyverek kifejlesztését fontolgatja, sőt, a cég lelki szemei előtt távoli, homályos célként már egy 300 kilowattos harceszköz képe is kirajzolódik. Egyébként nem csak a hadsereg feni a fogát a rendkívül erős fénysugarakra. 2022-re már a légierő is szívesen felszerelné lézerágyúkkal a repülőit.