Új generációs szállézerek
A lézeres megmunkálás napjainkra erőteljesen beépült az ipari felhasználások gazdag spektrumába. Az SPI fiberlézereinek családja az elmúlt öt évben jelentős fejlődésen ment keresztül, ennek köszönhetően kiszélesedtek a lézeres jelölés, vágás, hegesztés, forrasztás területén alkalmazható berendezések műszaki lehetőségei.

Az elmúlt évek meghatározó elvárásaihoz alkalmazkodva a lézerforrásokat gyártó angol SPI cég olyan új generációs száloptikás lézerforrásokkal rukkolt elő, amelyek lehetővé teszik a lézerek alkalmazását a megszokottnál szerteágazóbb adottságok kihasználásával. Az ipar igényeinek figyelembevételével, a gépépítés műszaki követelményeihez igazodva kerültek kifejlesztésre a különböző lézertípusok, amelyek megfelelő kiválasztásával lehet a konkrét megmunkálási feladatot az elvárt ciklusidővel és minőségben elvégezni.

A legnagyobb fejlődés a folyamatos üzemű lézerek területén tapasztalható, amelyek a lemezmegmunkálás és -vágás során minősülnek hasznos és jól kihasználható lézerforrásoknak.

Az új generáció alapját multikilowattos lézerek képezik (forrás: Quantum Lasertech)

A jó pár évvel ezelőtt beindított fejlesztések eredményeként tavaly év végén kerültek kereskedelmi forgalomba az új berendezések. A vágólézerek most megjelent generációjában a legnagyobb versenytársakkal egyenragú multikilowattos lézereket fejlesztettek ki a southamptoni központban, a teljes portfólió így már 100 W-ostól 8000 W-os lézerforrásig terjed.

Mérés és elszívás jelentősége

A lézeres megmunkálásnak fontos tényezője, hogy a megmunkáláshoz szükséges lézerteljesítmény a megfelelő nagyságrendben álljon rendelkezésre. A lézer ténylegesen leadott teljesítményét, energiasűrűségét időnként mérni, ellenőrizni kell, hogy lehetőség szerint módosítani lehessen a lézervezérlésen, így biztosítva a megfelelő lézerparamétert, ezen keresztül pedig az állandó megmunkálási minőséget. Az Ophir vezető mérőműszergyártó termékei ajánlhatók ehhez a feladathoz, a műszerek segítségével pontosan és gyorsan elvégezhető a lézerparaméterek tényleges mérése. A mérőszenzorok lehetőséget nyújtanak a lézer teljesítményének, energiasűrűségének, valamint a lézernyaláb geometriai paramétereinek (méret, energiaeloszlás, foltátmérő, pozíció) meghatározására, grafikus megjelenítésére.

Lézerparaméterek mérése pontosan és gyorsan

A lézeres megmunkálások során a megmunkált anyag típusától függően különböző gázok, égéstermékek, porok szabadulnak fel, amelyek károsíthatják a környezetet, így veszélyesek lehetnek a közelben dolgozó kezelőszemélyzetre és magára a berendezésre is. Ennek elkerülésére minden lézeres alkalmazáshoz ipari lézerfüstelszívó beépítését javasolják a szakemberek. A német ULT gyártó termékpalettáján az ipar szinte minden területén használatos elszívórendszer megtalálható a lézeres alkalmazástól a forgácsolási eljárásokon át a ragasztógőzők és a por elszívásáig.

A környezeti károk elszívórendszerekkel megelőzhetők

A biztonság mindenekelőtt

Bármilyen ipari megmunkálásról beszélünk is, ma már elengedhetetlen, hogy a munkavédelemre is megfelelő gondot fordítsunk. A lézeres megmunkálások esetében ez még inkább előtérbe kerül, lévén, hogy maga a lézer egy láthatatlan fénynyaláb, amely komoly egészségkárosodást okozhat, ha nem megfelelő védőeszközöket építünk a rendszerbe. A Quantum Lasertechnél ezt a területet is igen komolyan veszik, és ennek megfelelően a lézermegmunkáláshoz az Uvex cégcsoport lézervédelemre szakosodott divíziója, a Laservision termékeit ajánlják. Ezek között megtalálhatók a lézervédelmi szemüvegek, a nézőablakok, a védőparavánok és a -függönyök.

Természetesen a teljes termékkör részletes bemutatása meghaladja egy rövid ismertető kereteit, ezért a lézeres alkalmazásokkal kapcsolatos kérdésekkel közvetlenül a szakemberekhez célszerű fordulni.