Új generációs szállézerek

Új generációs szállézerek

A lézeres megmunkálás napjainkra erőteljesen beépült az ipari felhasználások gazdag spektrumába. Az SPI fiberlézereinek családja az elmúlt öt évben jelentős fejlődésen ment keresztül, ennek köszönhetően kiszélesedtek a lézeres jelölés, vágás, hegesztés, forrasztás területén alkalmazható berendezések műszaki lehetőségei.

Minden egy helyről a lézermegmunkáláshoz

Minden egy helyről a lézermegmunkáláshoz

Bátran kijelenthetjük, hogy mára széles körben ismert fogalommá vált az iparban a lézermegmunkálás. Ma már a legtöbb gyártó – főleg, amelyek az autó-, az elektronikai vagy a szerszámiparban érdekeltek – nap mint nap találkozik a lézeres jelölés, vágás, hegesztés lehetőségeivel, alkalmazhatóságával, megoldásaival.

Lézerberendezések egyedi igényekre

Lézerberendezések egyedi igényekre

A lézeres megmunkálás napjainkban egy igen széles körben elterjedt megmunkálási gyakorlat. Megtalálható a 2D-s és 3D-s vágás, illetve hegesztés területén, de a jelöléstechnikában is egyre nagyobb teret hódít.

Fiberlézer a jelöléstechnikában

Fiberlézer a jelöléstechnikában

Írásunkban a lézerek ipari felhasználásának lehetőségeiről ejtünk szót, az egyik legfiatalabb technológiai „családtag”, a száloptikás sugárforráson alapuló lézer, közismertebb nevén a fiberlézer bemutatásával.

Magyar fejlesztés a lézertechnológiában

Magyar fejlesztés a lézertechnológiában

A lézertechnológiában ma már nem számít teljesen újdonságnak a fiber-, azaz száloptikás lézer, a lézerek családjának legújabb eleme. A szakmabeliek körében általánosan elterjedt, hogy milyen elvek és igények alapján fejlesztették ki ezt a típusú lézert. Az is közismert, hogy az ipar mely területein lehet a leginkább kihasználni, illetve hol tudja felváltani a mára már akár elavultnak is nevezhető korábbi technológiákat, gondolva itt akár a hagyományos CO2 vagy a szilárdtest-lézerekre is.

Hazai fejlesztésű lézeres munkaállomás

Hazai fejlesztésű lézeres munkaállomás

Az ipari lézerek szélesedő felhasználási lehetőségeit ma már nem kell újdonságként emlegetni, hiszen mindazok, akik e területen tevékenykednek, tökéletesen tisztában vannak a fejlődéssel. A témakörben leggyakrabban elhangzó kérdés, hogy az adott alkalmazáshoz megfelelő lézert milyen kiszolgálóegység, komplett munkaállomás működteti.

A különbség a részletekben rejlik

A különbség a részletekben rejlik

Egyre gyakrabban hallunk a lézerről, gyakorta, mint vadonatúj technológiai „csodafegyverről”, amely az ipar majd minden területén bevethető. Valójában azonban kevesen tudják, mi a lézer, és mire is használható, illetve mire nem használható.