Hazai fejlesztésű lézeres munkaállomás
Az ipari lézerek szélesedő felhasználási lehetőségeit ma már nem kell újdonságként emlegetni, hiszen mindazok, akik e területen tevékenykednek, tökéletesen tisztában vannak a fejlődéssel. A témakörben leggyakrabban elhangzó kérdés, hogy az adott alkalmazáshoz megfelelő lézert milyen kiszolgálóegység, komplett munkaállomás működteti.

Az említett munkaállomás kapcsán gondolhatunk egy 3D-s robotra, de a leggyakoribb igényként felmerülő síkágyas vágóasztalra is. Ez utóbbit keresi a piac a legintenzívebben, mióta a vízvágás túl költséges és környezetszennyező technológiának számít, míg a plazmatechnológia még ma is igencsak drága és kevésbé pontos vágást biztosít.

A világ egyik vezető lézergyártója, az angol SPI Lasers már évek óta sikeresen értékesíti Magyarországon is saját fejlesztésű jelölő, hegesztő és vágó lézerforrásait a Quantum Lasertech Kft. kereskedelmi és szervizhálózatán keresztül. Az állandó megkeresések és a piaci igények fellendülésének hatására a hazai vállalat egy magyar gépépítő partnerével együttműködésben kifejlesztette és sorozatgyártásban piacra dobta komplett síkágyas vágólézer-munkaállomását.

A rendszer tökéletes ötvözete a lézer által nyújtott 0,01 mm-es méretpontosságnak és a plazmavágásnál megszokott nagy sebességnek. Nézzük meg részleteiben, hogy milyen műszaki paraméterek jellemzik a berendezést, amely előnyös tulajdonságainak köszönhetően komoly piaci rést tud kitölteni a jelen gazdasági igények közepette.

Technológia adta előnyök a fémfeldolgozásban

A PTQL sorozat nagy teljesítményű fiber- (száloptikás) lézeres vágórendszer teljesíti a legmagasabb elvárásokat a fémfeldolgozás iparágában. A PTQL egyesíti a fiberlézeres technológia legújabb fejlesztéseit a legmodernebb mechanikai hajtással és a CNC vezérlésen alapuló PC-s rendszerrel. Az így összeállított berendezés előnyösen valósítja meg a fiberlézeres vágással szemben támasztott ipari elvárásokat:

• kiváló lézerminőséget biztosító fiberlézer; • száloptikás sugárnyaláb-vezető rendszer; • a legelőnyösebb CNC vezérlésen alapuló PC, érintőképernyős felhasználói kapcsolat és komplett hálózati összeköttetési lehetőségek; • minimális karbantartás; • maximális élettartam (450 000 üzemóra).

A PTQL munkaállomás egy többfunkciós lézeres síkágyas vágóberendezés, fix, illetve palettaváltós munkatérrel. A fiber lézerforrásnak köszönhető igencsak alacsony energiafelvételével kimagaslóan költséghatékony üzemeltetést tesz lehetővé. A táblakivágási feladatokat a teljes mértékben magyar fejlesztésű vezérlőszoftver teszi lehetővé, miközben a képernyőn nyomon követhetjük a teljes megmunkálási folyamatot.

Kihasználva a száloptikás technológia előnyeit, illetve a kiegészítő rendszerelemek, mint például a vágófej, a lézerfüstelszívó vagy a CNC mechanika egyszerűségét, a teljes munkaállomás gyakorlatilag karbantartásmentesen üzemeltethető. Az optikai elemek és a mechanikai részek védelme igényli ugyan a rendszeres tisztítást és megelőző karbantartást, de ennek mértéke és rendszeressége nagyban eltér a hasonló megmunkálóközpontok karbantartás igényétől.

A száloptikás lézerek kiváló sugárminősége kínálja azt a nagy teljesítményre képes energiasűrűséget, amelynek segítségével kiváló minőségben tudunk vágni acélt, alumíniumot, rezet, különböző ötvözeteket, továbbá a fémfeldogozó iparban használatos legtöbb anyagot.

Kiváló rendszerparaméterek

A választható és a későbbiekben bővíthető lézerforrás lézerteljesítménye a 100–1000 W tartományba esik. Az asztalméret 1250 mm×2500 mm, az asztal magassága 900 mm. A munkaállomás maximális terhelhetősége 250 kg, a tengelylöket 1200 mm×2450 mm. A PTQL-1000 vágófej átállási sebessége 3 m/min, míg a vágási sebesség a vágandó anyagminőség és a lemezvastagság függvényében 1 és 8 m/min között változik.

A vágófej optikai fókusztávolsága 125 mm vagy 200 mm, működtetéséhez nitrogén vagy oxigén segédgáz bevezetését igényli. A függőleges tengely hajtása lineáris motorral történik, a mozgatás tartománya ±15 mm. A teljes rendszer energiafelvétele lézerrel, hűtővel, elszívóval együtt 20 kW 1000 W-os lézert feltételezve. A problémentes működést felületkövetés (hullámosságkövetés) segíti. A 1070–1080 nm hullámhossz-tartományú lézer folyamatos és úgynevezett multimódban üzemelhet. A gép befoglaló mérete 5875 mm×1950 mm, de a pontos méretek a végleges kialakítás függvényében egyedileg eltérhetnek.

Elsősorban saját feldolgozáshoz

A Magyarországon elsőként kifejlesztett lézeres megmunkálóközpont leginkább azoknak a vállalkozásoknak nyújt kiváló megoldást, amelyek túlnyomó részben saját feldolgozáshoz keresnek olcsó és gyorsan megtérülő fémlemez-megmunkáló komplett megoldást. A hazai fejlesztésnek köszönhetően mind a gyártás, mind az üzemzavar-elhárítás és alkatrész-ellátás a budapesti központon keresztül történik, külföldi, esetenként nehézkesen elérhető szakemberek bevonása nélkül. A fejlesztő szervizhálózata az ország egész területére kiterjedően végez hibaelhárítási és szervizmunkálatokat.