A kutatónők szuperhősnők?
Kutatónők – Szuperhősnők címmel rendez tíz elődást A Nők a Tudományban Egyesület (NATE) és a Google közösen a Kutatók Éjszakája idei programsorozatának keretében szeptember 30-án.

A délután négy órakor induló, Kutatónők – Szuperhősnők elnevezésű programokon agytornát igénylő játékos formában tudományos területen dolgozó kutató- és mérnöknők illetve még pályájuk elején álló diáklányok segítségével keresik a válaszokat az érdeklődők az emberiség jövőjét meghatározó, az ENSZ által megfogalmazott globális kihívásokra.

A következő tíz állomáson várják délután 16 órától este 23 óráig a tudományok iránt érdeklődőket:

A „kaméleon” őssejtek mindennapjai – Próbáld ki a sejttenyésztést!

Állomásgazda: Király Szilvia

A kardiovaszkuláris megbetegedések vezető betegségeknek számítanak ma a világban. Ugyanakkor az új gyógyszerek 5 százalékáról csak a fejlesztés utolsó szakaszában derül ki, hogy érrendszerkárosító hatásuk van. Ezekre a problémákra nyújthatnak megoldást a bármilyen sejttípussá átalakulni képes őssejtek. Miért ne használhatnák ki ezt a tulajdonságukat érépítésre, hogy tesztelhessék rajtuk a jövő gyógyszereit? Az állomáson bárki kipróbálhatja a sejttenyésztés lépéseit, bepillanthat az őssejtek mindennapjaiba.

A jó pap holtig tanul!  Az újmédia eszközei a tanulásban

Állomásgazda: Molnár Janka Sára

Míg a világ fejlettebb részein élőknek a tanulás sokszor nyűg és teher, addig számos országban problémát jelent az, hogy valaki eljusson az iskolába. A TudÁShow fiatal megálmodói videóikkal a természettudományok érdekes és izgalmas oldalára szeretnék felhívni kortársaik figyelmét. Az est folyamán ki lehet próbálni a green screen működését és fényképezkedni lehet vicces hátterek előtt vagy egy-egy testrész eltűntetésével. Ezen felül könnyű, de látványos kísérleteket is ki lehet próbálni.

A villámgyártás mestersége! – A vihar már úton, de mi szabályozzuk

Állomásgazda: Borz Barbara

Ha valakit egy kicsit is érdekel az elektromosság és szeretne "villámokat" gyártani, szereti a fizikát és nem fél a nagyfeszültségtől, akkor itt a helye! Nem kell hozzá más, mint egy HomeMade Tesla-tekercs és néhány segítőkész sárospataki gimnazista.

A Wrigley és a vonalkód! – A vonalkódkészítés és telefonépítés tudománya

Állomásgazda: Balázsi Katalin

Hogyan lehet felgyorsítani a tudományos és technológiai áttöréseket, hogy azok mielőbb az emberiség jólétének a szolgálatába álljanak? A hetvenes évek egyik találmánya a vonalkód, melyet először 1973. április 3-án az IBM alkalmazott a gyakorlatban. Az első, vonalkód segítségével beazonosított termék egy Wrigley’s rágógumi volt, ami mára múzeumi tárggyá vált. Napjainkban már rengeteg dolgot, küldeményeket, repülőket is vonalkóddal azonosítanak. Az idősebb korosztály életének nagy részét mobiltelefon nélkül élte le, a vezetékes készülékeket is meglehetősen későn kezdték el használni és már sejthetjük, hogy a mobiltelefonokat is hamarosan felváltja valami más. Az egyik állomáson a megadott eszközök segítségével, időkorláttal a telefonépítés mesterségét lehet megtanulni, míg a másikon saját vonalkódot készíthetnek az érdekődők.

Google – virtuális séta a jövőben! Olyan helyekre repítünk ahol még biztosan nem jártál!

A Google a világ egyik leginnovatívabb technikai cége virtuális sétára invitál, amelynek során ki lehet próbálni a Cardboardot, ismerkedni lehet a cég úttörő innovációival, ezeken keresztül pedig mindenkinek lehetősége van digitális ismereteinek fejlesztésére.

Intelligensen behálózva!

Állomásgazda: Bálint Karola

Ha unja, hogy órákig csatangol egy szupermarketben, mert nem találja, amit keres, itt az ideje, hogy megismerkedjen a ShopMap alkalmazással, melynek segítségével optimális útvonalat alakíthat ki vásárlásai során.

Pssszt, titkos! – Avagy a titkok őrzése kiberbűnözök elől

Állomásgazda: NetAcademia a WITSEC tagjaival

Bevezetés a titkosítás rejtelmeibe és tippek ahhoz, hogy hogyan kell védekezni az egyén szintjén a kiberbűnözés ellen.

Te is lehetsz Menő Fejlesztő! – A programozás nem csak a kockák szuperképessége

Állomásgaza: Südi Bea

Elgondolkozott már azon, hogy miként is működnek a programok a telefonján vagy a laptopján? A programozás nem csak a "kockák" szuperképessége, mindenkiből lehet menő fejlesztő! Most egy a Technovation versenyre készült applikáció segítségével fél óra alatt animálhatja a nevét, a kisebbek pedig játszva tanulhatják meg a programozás alapjait.

Tekerj és termelj! – Áramtermelés szobabiciklivel

Állomásgazda: Balázsi Katalin

A világ energiaigénye folyamatos növekedést mutat. A jelenkor és a jövő kutatóinak, tudósainak, mérnökeinek feladata megtalálni a megoldást erre a problémára, ami azonban különleges gondolkodásmódot igényel. Ingyen energia és környezetvédelem - egy szobakerékpár segítségével mindenki megtermelheti az elektromos energiát! Minden résztvevő minimum 2, maximum 5 percet teker, az eközben megtermelt energiát kis ajándékkal jutalmazzák.

Tiszta vizet a pohárba!

Állomásgazda: Dékány Lea

Ha valaki megkérdezi hogy melyik anyag nélkülözhetetlen az életben maradáshoz, a többség azonnal rávágja, hogy a víz. De vajon mennyi mindent tudnak róla? A beszélgetések és kísérletek során kiderül, hogy lehet-e vízzel

tüzet gyújtani, hogyan működik egy víztisztító készülék, vagy, hogyan néz ki egy vegyész virágoskertje. Ráadásként lehetőség lesz kis laboránsként megvizsgálni a különböző vizek szennyezettségét!

Helyszín: Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza, Budapest, Bartók Béla út 33.

Időpont: szeptember 30., 16.00-23.00 óráig