Szuperhatékony grafén rosta sótalanításhoz
Pillanatnyilag nehéz megmondani, hogy a manchesteri tudósokénál egyáltalán létezhet-e ideálisabb módszer a tengervíz deszalinációjához.

Az elképzelhető legfinomabb szitával páratlanul egyszerűvé válhat a sósvíz ivóvízzé történő átalakítása. A Manchesteri Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan grafén-oxid membránt, amely akár a konyhasóhoz hasonló nanorészecskéket is ki tudja szűrni a vízből.

A múltban feltalált grafén alapú szűrőkkel a probléma főleg az volt, hogy amikor a membránt vízbe helyezték, a szita kitágult. Az innovatív rostán a folyadékot keresztülpréselve akár a legfinomabb szemcséjű nátrium-klorid is kiszűrhető. A vizet réteges grafit-oxid pelyhekből készült membránon kell átpumpálni. A membránt a duzzadás elkerülése érdekében epoxigyantával vonják be.

A vízmolekulák áthaladnak a szitán, de a nagyobb molekulák, mint az olaj és a sók fennakadnak. A fejlesztők szerint a technológia ideális a sótalanításhoz, amelyet jelenleg csak drága és energiaigényes úton lehet megoldani. A grafén membrán a polimernél hatékonyabb eljárást tesz lehetővé, ami annyit jelent, hogy a segítségével ugyanannyi idő alatt több ivóvizet lehet előállítani, és a pumpálás intenzitását is mérsékelni lehet.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének előrejelzése szerint 2025-re 1,8 milliárd embernek kell szembenéznie a vízhiánnyal. A manchesteri csapat reményei szerint a sziták fontos szerepet játszhatnak abban, hogy a népesség ezen része is megfizethető módon juthasson ivóvízhez.