Víztisztítás napenergia-termeléssel
Egy szaúd-arábiai fejlesztésű rendszer a napelemekben keletkező hővel teszi fogyaszthatóvá a tengervizet.

Egyszerre energiatermelő és víztisztító napelemeket fejlesztettek ki a szaúd-arábiai Abdullah Király Tudományos és Műszaki Egyetemen.

A jelenleg létező víztisztító rendszerek csak úgy habzsolják az áramot, és számos esetben épp azok a közösségek nem rendelkeznek a hozzájuk való infrastruktúrával, amelyeknek egyébként gyakorlatilag nincs hozzáférése megbízható ivóvízforrásokhoz. A probléma állítólag több mint 780 millió embert érint. A napfarmokat általában jellemzően száraz (tehát vízhiányos) területekre szokták telepíteni, vagyis az új találmány éppen ott üzemelhetne, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Ami a rendszer felépítését illeti, egy vízszintes szilikon napelemből és alatta különböző funkciójú rétegekből áll. A napelemen keletkezett felesleges hő a közvetlenül a tábla alatt csordogáló tengervizet (vagy szennyezett vizet) felmelegíti, amely aztán egy porózus hidrofób membránon keresztül, a sót vagy a veszélyes elemeket hátrahagyva egy még lejjebbi csatornába párolog. A pára ezen a szinten immár tiszta vízzé sűrűsödik vissza, és már fogyasztásra kész állapotban folyik ki a szerkezetből. A kondenzáció során felszabaduló hő mindamellett nem szökik el, hanem a még lejjebbi szinten várakozó vízen megismétli a folyamatot.


Az ötletgazdák azt tapasztalták, hogy a rendszer sótalanítására is alkalmas, de a tengervíz nehézfémtartalmát a fogyasztásra biztonságos szint alá szintén le lehet szorítani vele.