Sikeresen landolt az internetsugárzó repülőgép
A Facebook légi járműve a bolygó legeldugottabb ficakjaiba is eljuttathatja majd a világhálót.

A Facebook az utóbbi néhány évben folyamatosan tesztelgette Aquila (sas olaszul) nevű, napenergia-meghajtású, pilóta nélküli repülőgépét. Az internet-közvetítő drón tavaly júniusban, az arizonai Yumában kis híján teljesítette első, 96 perces teljes értékű misszióját, de landolás közben megrongálódott. Nagyon leegyszerűsítve az eseményt követő nyomozások erre a megállapításra jutottak: a jármű azért szállt le rosszul, mert nagyon fújt a szél.

A Facebook által épp a minap felfedett, második teljes repülésre május 22-én került sor, az akció 106 percig tartott, és sikeres landolással végződött. A vállalat elárulta, hogy a drónt működtető csapat az első, félresikerült próbálkozásból szerzett tapasztalatok figyelembe vételével fejlesztette tovább az Aquilát. Hogy leszállás alatt a légellenállást növelni, a felhajtóerőt pedig csökkenteni lehessen a „team” új spoilereket épített a járműbe. Az Aquilát az adatgyűjtéshez több száz új érzékelővel, új robotpilóta-szoftverrel, új rádiókkal, „simább felülettel” és egy vízszintes propellerrel látták el. A rotor feladata egyébként az, hogy a kellő időben segítsen megállítani a repülőt.

Májusban a felszállás zökkenőmentes volt, az emelkedés üteme pedig kétszer gyorsabb az előző teszt alatt tapasztalt sebességhez képest. A repülő nem rendelkezik futóművel, leszálláskor kevlár párnákkal érinti meg először a Föld felszínét. A landolás során egy 15 centiméter mély, terjedelmes kavicságy kényszerítette megállásra az Aqiulát. A Facebook közlése alapján a második, szintén yumai bevetés kizárólagos rendeltetése az adatgyűjtés volt.

A sikeres kezdet és az azt követő flott befejezés igencsak jó előjel a cégnek, amely éppenséggel hasonló gépekkel szeretné eljuttatni az internetet a világ azon sarkaiba is, ahol az emberek a világhálóhoz nem férhetnek hozzá.

A landolás videón: