Új fronton segítenek a romokban heverő Puerto Ricónak
Az AT&T találmánya innovatív módszerrel nyújt kommunikációs szolgáltatást a szétdúlt országban.

Természeti (vagy egyéb eredetű) katasztrófák után manapság már a kommunikáció lehetősége épp olyan létszükséglet, mint az energia és az élelmiszer (és ezen belül hangsúlyozottan a tiszta ivóvíz).

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) éppen ezért hagyott jóvá 77 millió dollárt Puerto Rico és az Amerikai Virgin-szigetek kommunikációjának rekonstrukciója érdekében, az AT&T, az Alphabet és a T-Mobile közös akciója (Project Loon) pedig éppen ezért terítette be LTE-sugárzó léggömbökön keresztül internettel a régiót.

Az AT&T most mind erre ráadásként veti be ideiglenes adat-, hang- és szövegtovábbító szolgáltatáshoz a Maria-hurrikán által letarolt Puerto Ricóban a maga Flying COW (Cell on Wings) nevű helikopterét.

A gép 60-120 méter magasságban lebeg a föld felett, és akár 100 négyzetkilométeres területen is képes vezeték nélküli kapcsolattal ellátni a lakosságot. Az átmeneti bázisállomások hatótávolsága messze elmarad a helikopterétől.

A drón jelenleg Puerto Rico San Juan nevű régiójában tartózkodik, de az AT&T azt tervezi, hogy a jövőben egyéb területekre – például katonai kórházak környékére – is áttelepíti a járművet.