Saját légi taxi koncepcióját lebegtette meg az Airbus
A világot meghatározó technológiai trendekkel összhangban új, különösen diszkrét zajszinten operáló légi taxi terveivel hozakodott elő az Airbus.

Iparági szereplők előtt mutatta be legújabb légi taxijának koncepcióját önnön, Airbus Summit nevű rendezvényén az Airbus.

Az elektromos meghajtású jármű formavilágának leghangsúlyosabb elemei a két merev szárny, a V-alakú farokrész és az optimális elrendezésben ráaggatott nyolc propeller. A CityAirbus NextGenre keresztelt gép hatótávolsága 80 kilométer, maximális utazósebessége 120 kilométer per óra, és négy utas befogadására alkalmas. Városi fuvarozás esetében a zajszint kulcsfontosságú tényező. A CityAirbus NextGen állítólag üzemelés közben (a maga nemében) rendkívül halk lesz, és zajszintje átrepüléskor a 65 decibelt, illetve leszálláskor a 70 decibelt soha nem fogja meghaladni.

A repülőgyártó a CityAirbus NextGent állítólag hosszú évek kutatásaira, kettő elektromos, Helyben Fel- és Leszálló (eVTOL) bemutató járműve tesztjeinek tapasztalataira, a termékportfolióján átívelő hangtechnikai fejlesztésekre, illetve a légijármű-hitelesítésben szerzett évtizedes jártasságára támaszkodva alkotja meg.

A CityAirbus NextGen egyelőre a részletes tervezési fázisig jutott el, és a prototípus első ízben 2023-ban rugaszkodhat el a talajról. A járműfejlesztésen túl az Airbus időközben természetesen a személyfuvarozó rendszer működtetéséhez szükséges, optimális ökoszisztéma kialakításába is jelentős energiákat fektet, hogy a légi taxik a jövőben ténylegesen a társadalom javát szolgálják.