Honda eVTOL: új szint a városi mobilitásban
Amikor hatékony városi közlekedésről beszélünk, túlnyomórészt még mindig a gördülő járművekre gondolunk. Nos, a Honda mérnökei ennél kicsit tovább mentek.

A japán vállalat futurisztikus újdonságokon dolgozik, többek között egy városközi és városi közlekedésre alkalmas eVTOL-on, egy avatar roboton, illetve a Holdra telepíthető megújuló energiarendszeren. Ezek közül mi most az elsőt emelnénk ki.

Az eVTOL tulajdonképpen egy elektromos meghajtású, függőlegesen le- és felszállni képes repülőgép, amely kisebb távok megtételére kiválóan alkalmas. Ebben a szegmensben hódít a Honda a legújabb HondaJettel. A rövid hatótáv az akkumulátorok korlátozott kapacitása miatt egyelőre a városi és a városok közötti közlekedésre limitálja a járműveket, ott azonban mind a személy-, mind a teher- és csomagszállításban kiváló eredmények érhetők el.

A Honda szerint a repülők egyszerű szerkezetűek, decentralizált meghajtórendszerűek, ezzel a kereskedelmi utasszállító repülőgépekkel megegyező biztonsági szintet érnek el. A mérnökök dolgoznak továbbá a zajszint csökkentésén is.

Ha az eVTOL-ok a városi mobilitási ökoszisztéma részévé válnak, új folyosókat nyitnak meg a közlekedésben. Ennek köszönhetően gyorsabbá tehető a szállítmányozás és a személyszállítás is a legzsúfoltabb viszonylatokon.

Cikkünk a Gyártástrend magazin októberi lapszámában jelent meg.